zondag 27 mei 2018

Het verband tussen darmbacteriën en hersenen zou Multiple Sclerose kunnen beïnvloeden

Wetenschappers noemen het een "afstandsbediening".
PETER DOCKRILL 20 MEI 2018
De wetenschappers hebben een nieuwe moleculaire weg aan het licht gebracht die de darm met de hersenen verbindt, en als wij kunnen leren hoe te om het te controleren, kunnen wij multiple sclerose en andere neurologische wanorde vertragen of zelfs tegenhouden, zeggen de wetenschappers.

Het nieuwe onderzoek is het laatste in een golf van recente ontdekkingen over hoe de hersenen en de darmen met elkaar zijn verbonden, en heeft invloed op alles, van onze emoties tot onze neurologische gezondheid en meer.


"We ontdekten in wezen een afstandsbediening waarmee de darmflora kan controleren wat er gebeurt op een afgelegen plaats in het lichaam, in dit geval het centrale zenuwstelsel," vertelde hoofdonderzoeker en neuroloog Francisco Quintana van de Harvard Universiteit Forbes.

Die afstandsbediening is gebaseerd op twee verschillende celtypes die betrokken zijn bij de werking van ons centrale zenuwstelsel: microglia en astrocyten.

Microglia zijn immuuncellen die een vitale rol spelen in de gezondheid van de hersenen, door door het centrale zenuwstelsel te vernietigen en oude en beschadigde cellen te verslinden die kunnen bijdragen tot ontsteking.

Een ander soort hersensteuncel, astrocyten genaamd, kan ook ontstekingen voorkomen. Astrocyten kunnen ook ontstekingen bevorderen en de controle over dit wisselende gedrag is nog nooit helemaal duidelijk geweest.

Uit eerder onderzoek van leden van hetzelfde team in 2016 is gebleken dat de werking van astrocyten kan worden beïnvloed door de invloed van de voeding op darmbacteriën - in het bijzonder hoe metabolietmoleculen afgeleid van het aminozuur tryptofaan werden gekoppeld aan astrocyten die ontstekingen verminderen.

Onderzoekers wisten al dat microglia gereguleerd astrocyten gedrag als onderdeel van dit proces, maar wat we niet wisten was hoe de aard van de verordening werd bepaald.

Nu, heeft het team het uitgerekend .

In hun nieuwe studie onderzochten de onderzoekers het effect van dieetveranderingen op muizen met een muizenvorm van multiple sclerose.

Wat zij vonden was het niveau van tryptofaan beïnvloedt 
de verbruikte  algemene microglial productie van twee proteïnen, genoemd TGF alpha en VEGF-B.

TGF alfa is goed - het bindt aan receptoren op de astrocyten, het voorkomen van hen voor het veroorzaken van ontsteking. Het andere eiwit, VEGF-B, bindt ook aan astrocyten, maar op een manier die de steuncellen ontsteking in het centrale zenuwstelsel bevordert.

"Een van de grootste onbeantwoorde vragen die we hadden is: wat bemiddelt de crosstalk tussen microglia en astrocyten? Quintana vertelde the Scientist.

"VEGF-B lijkt pathogene of ontstekingsreacties van astrocyten te stimuleren, terwijl TGF alfa precies het tegenovergestelde doet.

De onderzoekers erkennen dat er op dit gebied nog veel meer te ontcijferen valt, want de ontdekking van tryptofaan zou wel eens het begin kunnen zijn.

"De "veelvoudige bacteriële metabolites zouden de wegen kunnen activeren," Quintana die aan Forbes wordt verklaard.

"We hebben ons op dit moment geconcentreerd op slechts één metaboliet.

Toekomstig onderzoek zal onderzoeken of er ook andere metabolieten in het spel zijn en of andere soorten astrocytenreceptoren ook beïnvloed worden door moleculen die vrijkomen bij darmbacteriën.

Uiteindelijk hoopt het team dit proces therapeutisch onder controle te kunnen houden, door gerichte chemicaliën te gebruiken om dit anti-inflammatiekanaal binnen ons metabolisme te activeren - wat op een dag patiënten met multiple sclerose en veel andere neurologische aandoeningen zou kunnen helpen.

Tot dan toe is er geen advies om te veranderen wat je eet, maar het is goed om te weten dat dieetformuleringen deel uitmaken van de puzzel maar wetenschappers zijn hier mee bezig di te ontrafelen.

"We zijn nog lang niet in staat om aanbevelingen te doen over voeding bij MS. Het is voorbarig om een dieet verandering of interventies aan te bevelen," Uitvoerende VP van het onderzoek bij de Nationale MS-vereniging, Bruce Bebo, wiens organisatie geholpen financiering van het onderzoek, heeft dit uitgelegd aan Forbes.

"We hopen dat er binnen enkele jaren geneesmiddelen gevonden kunnen worden voor proeven en getest bij patiënten.

De bevindingen worden gerapporteerd in Nature.

Bron: sciencealert

Geen opmerkingen :

Een reactie posten