donderdag 17 mei 2018

Fukushima heeft nu meer dan 1/3 van de wereld oceanen besmet

(en het wordt steeds erger).
De meeste mensen beseffen niet welke gevolgen rampen zoals de kernramp in Fukushima hebben gehad voor de wereld. Wanneer het gebeurt zit de media er boven op, en dan druipen ze ook al snel weer af en niemand denkt er ooit meer over na.
Maar het feit is dat, hoewel niemand erover praat, dit niet betekent dat de problemen verdwenen zijn. Integendeel, de ramp in Fukushima beïnvloedt nog steeds de wereld van vandaag. Bijna een derde van de aardbol zou zijn besmet door het lek van de nucleaire ramp in Fukushima.

Meer dan 80% van de radioactiviteit van de beschadigde reactoren is in de Stille Oceaan terechtgekomen, veel meer dan de oceaan bereikt tussen Tsjernobyl en Three Mile Island. Hiervan bevindt een klein deel zich momenteel op de zeebodem, de rest werd opgeveegd door de Kuroshio Current, een westelijke Pacifische versie van de Golfstroom, en uitgevoerd naar zee waar het zich mengde met een enorme hoeveel van de Noordelijke Stille Oceaan.
Deze materialen, voornamelijk twee isotopen van cesium, zijn pas sinds kort in de oostelijke Stille Oceaan te zien. In 2015 hebben we bijvoorbeeld langs de kust bij Brits-Columbia en Californië tekenen van radioactieve besmetting uit Fukushima ontdekt. Hoewel deze hoeveelheden sporen nalaten, mag het gevaar van radioactief materiaal in welke hoeveelheid dan ook niet worden onderschat. Elke mogelijke blootstelling, in elk klein volume, telt op.
Wat moeten we hier nu uit halen? Dat het onjuist is om te zeggen dat Fukushima onder controle is terwijl de radioactiviteitsniveaus in de oceaan aangeven dat de lekken nog steeds bestaan. Meer dan 1.000 tanks boordevol bestraald water staan landinwaarts bij de kerncentrale van Fukushima. Dagelijks wordt 300 ton water door de verwoeste reactoren van Fukushima gepompt om ze koel te houden.
Het bedrijf dat eigenaar is van de fabriek, TEPCO, heeft een filterapparaat ingezet dat zeer gevaarlijke isotopen van strontium en cesium uit de stroom heeft verwijderd. Het water in de tanks bevat nog steeds tritium en isotoop van waterstof met twee neutronen. Tritium is een belangrijk bijproduct van kernreacties en is moeilijk en kostbaar om uit het water te verwijderen.
Nu heeft de Japanse Nuclear Regulation Authority een campagne gelanceerd om een sceptische wereld ervan te overtuigen dat het dumpen van tot wel 800.000 ton verontreinigd water in de Stille Oceaan een veilige en verantwoordelijke zaak is.
Ik zeg, dat bij verdere dumping, de IAEA en Tokyo Electric Power Co., rekening moet houden met de impact dat het heeft op het milieu. Het hele levensonderhoud kan worden aangetast, evenals de gezondheid van de regio en uiteindelijk de mondiale gemeenschap.

Bron:NF

Geen opmerkingen :

Een reactie posten