woensdag 2 mei 2018

Geen onderhandelingen in gevaar: Waarschuwing van Juncker aan Trump voor handelstarieven in de VS


De Europese Unie zal de dreigementen van de Verenigde Staten in de onderhandelingen over een permanente vrijstelling van de Amerikaanse staal- en aluminiumtarieven niet accepteren, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.
"Ik zou de oproep willen herhalen om deze vrijstelling onvoorwaardelijk en permanent te maken," zei Juncker toen hij woensdag de begroting van de EU presenteerde in het Europees Parlement in Brussel.


EU leiders brace voor het 'verdedigen' tegen
Tromp's bedreigingen voor de handelsoorlog

Het besluit van Tromp Donald in Maart om een wereldwijd 25 percententarief op te leggen op staalimport en een 10 percententarief op aluminium ,,kunnen niet op basis van nationale veiligheid worden gerechtvaardigd," hij zei zoals aangehaald door AP. De situatie waarin Washington en Brussel aan de vooravond staan van een handelsoorlog "mag niet gebeuren tussen bondgenoten", benadrukte het hoofd van de Commissie.

"We zullen onze onderhandelingen met de VS voortzetten, maar we zullen weigeren te onderhandelen onder bedreiging," zei Juncker. De verklaring kwam een dag nadat Trump de tijdelijke vrijstelling voor de EU met nog een maand verlengde, tot 1 juni.

De EU hoopt op een snelle oplossing voor de tariefstop met de VS zal hoogstwaarschijnlijk tevergeefs zijn, vertelde Jeffrey Tucker, redactioneel directeur van het American Institute for Economic Research, RT.

"De "handelsoorlog is wat hij [Trump Donald] vanaf het ogenblik bedoelde hij zijn hand op de Bijbel legde en de eed van ambt nam," Tucker zei, toevoegend dat de V.S. President slechts geinteresseerd in het creëren van nieuwe conflicten in plaats van het oplossen van de oude bezittingen is. Hij beschreef Trump als "een overtuigd economisch nationalist, die echt gelooft in zijn warmte dat als hij een Amerikaanse nationale machineproductie kan creëren die niet afhankelijk is van Europa, Canada en de rest van de wereld - dat dit op de een of andere manier goed zal zijn voor Amerika".

"Donald Trump gelooft in een wereld met een nulsom - het is alsof Amerika wint of Amerika verliest," zei de expert. Maar als de handelsoorlog tussen de VS en de EU uitbreekt, zullen producenten en consumenten aan beide zijden volgens Tucker tot de verliezers behoren.

READ MORE: EU werd gecreeerd om V.S. van af te scheuren, zegt Tromp als bondgenotenbrace voor handelsoorlog.

In een verklaring van dinsdag zei de Europese Commissie dat het besluit van de VS om de overeenkomst slechts met een maand te verlengen "de onzekerheid op de markt verlengt, wat nu al van invloed is op zakelijke beslissingen".

Eerder waarschuwde het blok dat het represailles zou kunnen nemen tegen de Amerikaanse tarieven door een eigen belasting van 3,5 miljard dollar te heffen op Amerikaanse goederen, waaronder jeans, motorfietsen en sinaasappelsap.

Bron : RT

Geen opmerkingen :

Een reactie posten