zaterdag 14 april 2018

Syrië heeft veel van de meer dan 100 raketten onderschept die op zijn civiele, militaire objecten waren gelanceerd.

De meerderheid van raketten die in Syrië door het UK, de V.S., en Frankrijk worden afgevuurd werden onderschept door Syrische systemen van de luchtverdediging, zei het Russische Ministerie van de Defensie. Russische luchtverdedigingseenheden waren niet betrokken bij het afweren van de aanval.
De gevechtsvliegtuigen en de schepen van de V.S. en zijn bondgenoten lanceerden meer dan 100 kruisraketten en luchtdoelraketten op Syrische burgerlijke en militaire faciliteiten, verklaarde het ministerie.


De aanvallen werden uitgevoerd door twee schepen van de V.S. die in de Rode Zee worden gestationeerd, met tactische luchtsteun van de Middellandse Zee en Rockwell B-1 Lancer bommenwerpers van de luchtmachtbasis van de coalitie van Al-Tanf in de provincie van Homs van Syrië, volgens de verklaring.

Syrisch Al-Dumayr Militair vliegveld, 40 km ten noordoosten van Damascus, werd aangevallen door 12 kruisraketten, bevestigde het Russische ministerie van Defensie, waarbij werd toegevoegd dat alle raketten werden onderschept door Syrische luchtverdedigingssystemen.

Om de aanval af te slaan, zette Damascus in de Sovjet-Unie gemaakte raketsystemen voor grond-lucht in, waaronder S-125 (NAVO-rapporteringsnaam: SA-3 Goa), S-200 (SA-5 Gammon), 2K12 Kub (SA-6 Gainful) en Buk.

Eerder, gaf het ministerie een verklaring uit zeggend dat geen van de raketten die door de V.S. en zijn bondgenoten worden gelanceerd de Russische luchtdefensiestreken bereikten die faciliteiten in de havenstad van Tartus en de Vliegbasis Khmeim afschermen.

De Syrische luchtverdediging werd gecodeerd om het hoofd te bieden aan de gezamenlijke Amerikaans-Frans-Britse interventie die in de vroege uurtjes van zaterdag begon. Het trio lanceerde een reeks stakingen op Syrië in vergelding voor de zogenaamde chemische aanval door de overheid Assad in de stad Douma, 10 kilometers van Damascus, vorige week. De stakingen werden aangekondigd voordat een team onderzoekers van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) Douma zou bereiken om vast te stellen of de aanval inderdaad had plaatsgevonden.

In reactie op de door de VS geleide luchtaanvallen op Damascus zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dat alle landen verplicht zijn om "consequent" te handelen in overeenstemming met het VN-Handvest. "Er bestaat een verplichting, met name wanneer het gaat om vrede en veiligheid, om te handelen in overeenstemming met het Handvest van de Verenigde Naties en met het internationaal recht in het algemeen.

Rusland heeft zijn in Syrië gelegen luchtverdedigingssystemen niet ingezet om Amerikaanse, Britse en Franse raketten te onderscheppen.

Damascus activeerde zijn raketafweer tegen raketten die door de VS en zijn bondgenoten werden gelanceerd tegen doelen van de Syrische regering.
De Syrische luchtverdediging werd getrommeld om de gecombineerde Amerikaans-Frans-Britse agressie het hoofd te bieden die vrijdag op ten minste drie militaire terreinen in Syrië was gericht. Foto's van de Syrische reactie op de westerse raketten is verkregen door het Ruptly videobureau van RT.


Uit de beelden blijkt dat Syrische lucht-oppervlakte-raketten op de aanval reageren. Rook is afkomstig van een wetenschappelijk onderzoekscentrum in Barzeh, dat volgens de coalitie het doelwit was van zijn vermeende betrokkenheid bij de productie van chemische en biologische wapens.

Volgens berichten hebben de VS en hun Europese partners, onder verwijzing naar bronnen van de Syrische regering, zo'n 100 raketten op hen afgevuurd. De Syrische luchtverdediging wist ongeveer een derde ervan te onderscheppen.

De aanvallen van de Vrijdag zagen meer dan 100 raketten gelanceerd bij Syrië, vertelde de Amerikaanse Minister van Defensie James Mattis verslaggevers. Het is nog steeds niet duidelijk welke wapens er zijn gebruikt, maar de VS hebben vorig jaar 59 Tomahawk-raketten ingezet tegen de luchtmachtbasis Shayrat in Syrië.

"Wij gebruikten iets meer dan het dubbele van het aantal wapens dit jaar dan wij vorig jaar gebruikten," Mattis zei op Vrijdag. "We waren zeer nauwkeurig en proportioneel, maar tegelijkertijd was het een zware staking.