zondag 29 april 2018

De verborgen gevaren van Paracetamol

Even een Paracetamolletje pakken, het lijkt zo onschuldig, maar helaas is het gebruik ervan gevaarlijker dan veel mensen denken. In deze nieuwsbrief vertel ik je meer over de risico's en hoe je Paracetamol wel op een veilige manier kunt inzetten.
In deze nieuwsvideo is te zien hoe een jonge Belgische vrouw twee weken lang 7 à 8 pijnstillers van 1 gram per dag neemt tegen haar hevige tandpijn, totdat haar lever het niet meer aankon en een transplantatie nodig was.

Zo snel kan dit dus gaan! En ze is helaas niet de enige...
In het UZ Gent krijgen ze maandelijks een patiënt binnen met een paracetamol-intoxicatie en gemiddeld 1 keer per jaar moet hierbij de lever getransplanteerd worden.
Artsen vragen daarom aan apothekers om hun patiënten beter te informeren. Ik ben het hier volledig mee eens.
Omdat paracetamol vrij beschikbare medicatie is, denk ik dat er een belangrijke taak is voor de apothekers om wanneer ze paracetamol meegeven aan de patiënt hen duidelijk uitleg te geven over de dosering en over de termijn waarop ze deze paracetamol mogen gebruiken. 
Helaas gebeurt dit nog maar zelden.
Als jij regelmatig paracetamol gebruikt en mensen kent die het gebruiken, stuur deze nieuwsbrief dan naar hen door. Niet om ze angstig te maken, maar wel om ze te informeren over een veilige dosis.
Neem maximaal 3 a 4 pijnstillers van 1 gram per dag en als de pijn langer dan een week aanhoud, ga dan naar je behandeld (natuur)arts.
Let op: Ibuprofen is GEEN veilig alternatief.
Bron:  leefbewust.nl

1 opmerking :

  1. Grappig, ik mag er 8 per dag nemen van 500 mg en dat is vanuit het Erasmus MC en het lijkt me toch niet dat ze daar vanuit een academisch ziekenhuis risico's mee gaan lopen.

    Is er nog een andere bron van dit artikel dan leefbewust.nl die natuurlijk hartstikke vooringenomen zijn???

    BeantwoordenVerwijderen