Jeremy Corbyn heeft zich afgevraagd of humanitaire interventie ooit een juridische rechtvaardiging kan zijn voor het starten van militaire actie, en heeft opgeroepen tot een "oorlogsmogendhedenwet" die toekomstige Britse regeringen zou dwingen om goedkeuring van het parlement te vragen.
Tijdens de BBC One's Andrew Marr Show herhaalde de leider van de Labourpartij zijn bewering dat de bombardementen die het Verenigd Koninkrijk vroeg op zaterdagochtend in samenwerking met de VS en Frankrijk heeft uitgevoerd, mogelijk illegaal waren.
"Als we als land met een geschiedenis van internationale betrokkenheid de morele lat hoog willen leggen, moeten we ons houden aan het internationaal recht, en ik zeg tegen de minister-president, waar is de rechtsgrondslag hiervoor? zei hij.
In juridisch advies dat zaterdag door de regering is gepubliceerd, wordt gesteld dat regeringen in uitzonderlijke omstandigheden militaire actie kunnen ondernemen "om het overweldigende humanitaire leed te verzachten".
Corbyn, een vroegere voorzitter van de Stop de Coalitie van de Oorlog en lange tijd tegenstander van westelijke interventie, zei echter: De ,,wettelijke basis zou zelfverdediging, of het gezag van de Veiligheidsraad van de VN moeten zijn. Humanitaire interventie is op dit moment een juridisch discutabel begrip.
"Ik denk het Parlement hierin voldaan zou moeten hebben, en de eerste minister kon dat vrij gemakkelijk gedaan hebben" zei Corbyn. "Wat we nodig hebben in dit land is iets robuuster, zoals een oorlogsmogendhedenwet, zodat regeringen door het parlement ter verantwoording worden geroepen voor wat ze in onze naam doen.
"Er is één overweldigende reden waarom dit juist was, en dat is om het gebruik van chemische wapens af te schrikken, niet alleen door het Assad-regime, maar over de hele wereld," zei hij, waarbij hij de actie niet alleen beschreef als een reactie op de Douma-aanval, maar ook als een herhaald gebruik van chemische wapens in Syrië in de afgelopen paar jaar. "Eindelijk heeft de wereld gezegd, genoeg is genoeg.
Gevraagd naar de rechtszaak voor militaire actie, zei Johnson: ,,Als het als afschrikmiddel handelt, waar ik in geloof , dan kan het verder humanitair lijden verminderen.
Hij voegde eraan toe: "Het is belangrijk dat we de grenzen begrijpen van wat we proberen te doen. Dit zal het conflict in Syrië niet doen keren; we hopen dat het de Russen aanmoedigt om aan de onderhandelingstafel in Genève te gaan zitten om een goed politiek proces op gang te brengen - maar dat is als het ware een extraatje. Het voornaamste doel is nee te zeggen tegen het gebruik van barbaarse chemische wapens.
Volgens berichten uit Washington zou president Trump zichzelf "opgesloten en beladen" achten voor toekomstige militaire acties tegen het regime van Assad, maar Johnson drong erop aan dat er "geen voorstel op tafel" lag voor nieuwe bombardementen. Op de vraag hoe het Verenigd Koninkrijk zou reageren op aanvallen met nieuwe chemische wapens, zei hij: "Met bondgenoten zouden we onderzoeken wat de opties waren.
Theresia May zal een verklaring aan het parlement op Maandag geven, die haar geval voor militaire actie uiteenzet, toestaand Corbyn en andere MPs om hun zorgen uit te drukken.
Corbyn zei dat er maandag gestemd zou moeten worden over de volgende stappen in het proces, waaronder het versterken van de rol van de Organisatie voor de Preventie van Chemische Wapens (OPCW), en het geven van tijd om haar onderzoek uit te voeren.
Toen gevraagd werd of hij militaire actie zou steunen als de OPCW bewijzen vond van de chemische wapensaanval van Douma , zei hij: ,,Ik zou zeggen, confronteer Assad met dat bewijsmateriaal; confronteer om het even welke andere groep die wegens dit zou kunnen worden beschuldigd - en zeg dan zij die wapens moeten vernietigen, zoals zij deden in 2013 en 2015.
De critici van de Labour-leider hebben zich afgevraagd of het wel aannemelijk is een diplomatieke oplossing te vinden, met name een oplossing die wordt gesteund door de VN-Veiligheidsraad, waarin Rusland herhaaldelijk zijn veto heeft uitgesproken ter verdediging van het Syrische regime.
Hij riep de Britse regering echter op "zich in te spannen om Rusland en de VS op dit punt nader tot elkaar te brengen, zodat er in Syrië een politiek proces op gang komt en er chemische wapens worden verwijderd".
Hij voegde eraan toe: "Het kan, en het is hard werken, er is geduld voor nodig - maar dat is zeker beter dan de escalatie van dit conflict.
BRON: The Guardian
Geen opmerkingen :
Een reactie posten