woensdag 11 april 2018

Russische ambassadeur: elke Amerikaanse raket wordt neergehaald. Spanning Loopt op

De spanning rondom Syrië loopt steeds verder op. De Russische ambassadeur in Libanon heeft bij tv-station Al Manar laten weten dat elke Amerikaanse raket die richting Syrië gaat wordt neergehaald. Hij zei daarbij dat hij zich baseerde op een verklaring van de Russische president Poetin en de stafchef van het Russische leger.

Ambassadeur Alexander Zasypkin deed zijn uitspraken volgens persbureau Reuters dinsdagavond op het tv-station dat gelieerd is aan de Hezbollah-partij. ,,Als er een aanval van de Amerikanen komt... dan zullen de raketten worden neergehaald, net als de bases van waaruit de raketten worden gelanceerd.'' 

Het Kremlin wilde vandaag niet ingaan op deze uitspraken. Wel zei een woordvoerder het niet eens te zijn met Trump's inschatting van de situatie in Syrië, en te hopen dat alle partijen acties vermijden die de situatie verder kunnen destabiliseren.


Niemand in Syrië twijfelt nog aan een vergeldingsaanval na de snoeiharde taal van de Amerikaanse president Trump en andere westerse regeringsleiders. Volgens hen heeft de Syrische dictator Basher al-Assad wederom een grens overschreden, nu alles er in hun ogen op wijst dat hij in Douma chemische wapens heeft ingezet. Daarbij vielen ten minste 40 doden.

Vergelding
De Syrische strijdkrachten en hun bondgenoten bereiden zich in allerijl voor op een westerse vergeldingsactie. Vooral op de luchtmachtbases van het regime zijn maatregelen genomen. Ook Iraanse strijders en eenheden van de Libanese Hezbollah evacueren stellingen die mogelijk een doelwit zouden kunnen zijn. Het gaat onder meer om posities nabij de Iraakse grens, in Boukamal.

De VS en Rusland staan lijnrecht tegenover elkaar in de kwestie. De verwachting is dat een vergeldingsaanval Syrië in vuur en vlam zal zetten en de spanningen in de regio flink zal opvoeren. Trump vindt dat te billijken omdat 'het gebruik van chemische wapens niet ongestraft mag blijven'. Ook de Russische president Poetin, bondgenoot van Syrië, is daar verantwoordelijk voor, meent Trump. ,,Iedereen zal een prijs betalen voor deze barbaarse daden. Ook hij.''

Het Kremlin blijft erbij dat er geen chemische wapens zijn gebruikt in Douma. Syrië zegt nooit chemische wapens te hebben ingezet. Maar volgens de onafhankelijke onderzoeksgroep Joint Investigative Mechanism gebruikte Syrië in 2015 en 2016 bij drie aanvallen gifgas.

Vorig jaar april voerden de Amerikanen voor het eerst een luchtaanval op Syrisch grondgebied uit. Ze schoten vanuit de Middellandse Zee 59 Tomahawks af op de luchtmachtbasis van Shayrat. Die richtte relatief beperkt schade aan. De binnenlandse druk op Trump om nu met een steviger antwoord te komen, is groot. Steun van westerse bondgenoten zou hem daarvoor een sterker mandaat geven. 

Vliegroutes
Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleiding, waarschuwt luchtvaartmaatschappijen voorzichtig te opereren in het oostelijke deel van de Middellandse Zee in verband met een mogelijke luchtaanval op Syrië in de komende 72 uur.

Eurocontrol stelt dat raketten de radionavigatieapparatuur kunnen verstoren. ,,Bij de planning van vluchten in het oostelijk deel van de Middellandse Zee/Nicosia moet terdege rekening worden gehouden met de situatie'', schreef het agentschap op zijn website.

De Nederlandse vliegmaatschappij KLM laat weten dat het geen routes heeft die door het gebied lopen. De route die het dichtstbij komt is die naar Tel Aviv, stelt een woordvoerder. ,,Maar dat is op veilige afstand.''

Bron: AD

Geen opmerkingen :

Een reactie posten