woensdag 2 maart 2016

Verpakt Ikea zijn Billy-kast binnenkort in paddenstoelen?


Ikea is van plan verpakkingsmateriaal gemaakt met paddenstoelen te gebruiken als een milieuvriendelijk alternatief voor piepschuim.
Dat schrijft The Telegraph. De Zweedse meubelgigant wil het zogeheten Mushroom Packaging-materiaal van het Amerikaanse duurzame verpakkingsbedrijf Ecovative toepassen. Het bedrijf gebruikt mycelium, de vertakte schimmeldraden van paddenstoelen, als bindmiddel.

Het mycelium hecht landbouwafval, zoals maïsstengels en kaf, aan elkaar. Het resultaat is een 100 procent natuurlijk materiaal. Door het materiaal in mallen te laten groeien, kan het iedere gewenste vorm aannemen.
Ecovative, dat het materiaal al langer produceert, trok eerder al de interesse van andere grote bedrijven. Zo mag het bedrijf computerfabrikant Dell en kledingmerk Puma onder zijn klanten scharen.

Hernieuwbare grondstoffen

Ikea zegt het gebruik van ‘paddenstoelverpakkingen’ te bekijken als onderdeel van zijn inspanningen om afval te verminderen en meer te recyclen. “We zoeken innovatieve alternatieven voor materialen, zoals het vervangen van onze polystyreenverpakkingen met mycelium”, zegt Joanna Yarrow, head of sustainability bij Ikea UK in The Telegraph.
Waar polystyreen duizenden jaren nodig heeft om te ontbinden, worden mycelium-verpakkingen, wanneer ze bijvoorbeeld in de tuin worden gegooid, volgens Ecovative binnen enkele weken biologisch afgebroken.
In een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media zei Lisen Wirén van Ikea Group dat Ikea zichzelf als doel stelt zowel zijn meubels als verpakkingen zoveel mogelijk van hernieuwbare, recyclebare of gerecyclede grondstoffen te maken. 
In 2015 lukte dat voor 98 procent van de materialen van meubels en verpakkingen. In 2020 moet dat 100 procent zijn.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten