zondag 13 maart 2016

Minister Schippers creëert schijnveiligheid !!!

Ok je kunt je afvragen waarom? Als onze kerncentrale zo veilig is , waarom dan deze schijnveiligheid?
Nu denken vast alle Nederlanders goh die Schippers denkt toch wel mee aan onze veiligheid en gezondheid.

Denken jullie nu echt dat de minister die alle alternatieve gezondheid in de ban doet als onwerkelijk en gevaarlijk ineens begaan is met onze gezondheid?
Vragen jullie je niet af waarom er uberhaubt Jodium tabletten uitgedeeld worden?
Dat we dus wel eens het risico zouden kunnen lopen op een kernramp, en dat ondanks alles de directie van de Kerncentrale Borssele ondersteund door onze kernenergie specialist professor Turkenburg vol blijft houden dat er in Borssele niets aan de hand is?


Ook minister kamp kopte zo'n twee jaar geleden

"Om met de eerste vraag te beginnen: het komt niet helemaal uit de lucht vallen. In 2014 hintte minister Kamp al op uitbreiding van de cirkel. Fred Verzijlbergen, hoogleraar nucleaire geneeskunde, snapt niet waarom het allemaal zo lang moest duren. ,,We weten al sinds de ramp in Tsjernobyl, dertig jaar geleden, dat kinderen een sterk verhoogde kans op schildklierkanker hebben als ze radioactief jodium binnenkrijgen. Misschien dat de ramp in Fukushima of de berichten over de veiligheid in Belgische kerncentrales de zaak hebben bespoedigd. Maar dat is speculeren."



Daarbij komt nog dat niet alle stralingsschade opgelopen word bij een kernramp

"Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen alle andere radioactieve stoffen die bij een groot ongeluk in een kerncentrale vrijkomen. Dat zijn er tientallen
Wise, milieuorganisatie"

Ook dat de leeftijdsgrens om die pillen te verspreiden op 40 jaar ligt is absurd , ook dat heeft waarschijnlijk te maken dat besmettingsschade door straling een incubatie tijd van rond de twintig jaar ligt dus nauwelijks meer te bewijzen na zo'n lange tijd.

Dat onlangs de grens voor verspreiding van die jodium tabletten op een straal van 250 km ipv 100 km rond die uiterst veilige kerncentrale roept ook geen vragen op bij de menigte ?

Denk er eens goed over na mensen , ik plak hier voor de volledigheid het artikel uit het AD onder.


Liefst 2,5 miljoen Nederlanders krijgen dit jaar jodiumpillen toegestuurd van minister Schippers. Die moeten ze slikken als er een ongeluk gebeurt met de kerncentrale van Borssele of een van de centrales in het grensgebied. Waarom nu? Wie wel en wie niet? En: is het een wonderpil?


Je kunt zelfs de situatie krijgen dat het ene huis in een straat wel pillen krijgt, en het andere niet
Hans Beenakker, burgemeester van Tiel
Luchtopname van de kerncentrale van Borssele. © anp.
Theater De Lievekamp in Oss is een gewoon theater. Vanavond staat zanger VanVelzen er op het podium, morgen cabaretier Eric van Sauers. Weinig mensen zullen beseffen dat de rode fauteuil waar ze op zitten zich op precies 100 kilometer van de kernreactor in het Belgische Doel bevindt.

Hetzelfde geldt, om een al net zo willekeurig voorbeeld te noemen, voor treinstation Tiel Passewaaij. Als de Sprinter vanuit Utrecht het station binnenrijdt, bevindt die zich nog binnen de 100 kilometer. Rijdt hij verder richting Tiel, dan verlaat de trein de onzichtbare cirkel rondom Doel.

Straal
Die straal van 100 kilometer heeft sinds deze week een bijzondere betekenis. Minister Schippers (Volksgezondheid) geeft jodiumtabletten aan alle jongeren onder de 18 én zwangere vrouwen die op minder dan 100 kilometer van een kerncentrale wonen. Dat geldt niet alleen voor het gebied rondom de centrale van Doel, maar ook rondom die in Borssele, het Belgische Tihange en het Duitse Emsland. Voorheen reikte de cirkel tot 10 of 20 kilometer, afhankelijk van de centrale.

Effectief zijn liefst 2,5 miljoen mensen nu als risicogeval bestempeld; een groot deel van het land krijgt het aanzicht van een potentieel rampgebied. Dat roept nogal wat vragen op: Waarom nu? Waarom 100 kilometer? Waarom alleen jonge mensen?
Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen alle andere radioactieve stoffen die bij een groot ongeluk in een kerncentrale vrijkomen. Dat zijn er tientallen
Wise, milieuorganisatie
Uit de lucht vallen
Om met de eerste vraag te beginnen: het komt niet helemaal uit de lucht vallen. In 2014 hintte minister Kamp al op uitbreiding van de cirkel. Fred Verzijlbergen, hoogleraar nucleaire geneeskunde, snapt niet waarom het allemaal zo lang moest duren. ,,We weten al sinds de ramp in Tsjernobyl, dertig jaar geleden, dat kinderen een sterk verhoogde kans op schildklierkanker hebben als ze radioactief jodium binnenkrijgen. Misschien dat de ramp in Fukushima of de berichten over de veiligheid in Belgische kerncentrales de zaak hebben bespoedigd. Maar dat is speculeren."

Door pillen in te nemen krijgen mensen 'schone' jodium binnen. Daardoor treedt in de schildklier jodiumverzadiging op en wordt de radioactieve jodium niet opgenomen. Die verlaat het lichaam, zonder schade aan te richten. Geef iedereen zo'n pil, zou je zeggen.

Verzijlbergen: ,,De reden dat kinderen, jongeren en ongeboren baby's de tabletten krijgen is dat zij gevoeliger zijn voor de straling. Bij oudere mensen kunnen de bijwerkingen bovendien groter zijn van de blootstelling aan radioactief jodium. Daarom wordt een leeftijdsgrens gehanteerd."

Arbitrair
In de nabije omgeving van kerncentrales geldt overigens al een grens van 40 jaar. Die blijft bestaan. Verzijlbergen geeft onmiddellijk toe dat de scheiding vrij arbitrair is; het had ook 39 of 41 kunnen zijn.

Dan de geografische grens, nog zoiets. Die is ruim genoeg, zegt de hoogleraar, maar ook redelijk willekeurig. Om terug te gaan naar Oss: iedereen die daar ten westen van theater de Lievekamp woont, krijgt pillen. Mensen aan de oostkant hebben pech. Tenminste: als die grens van 100 kilometer echt keihard is. In Tiel treedt de situatie op dat iedereen in vinexwijk Passewaaij en in het dorp Wadenoijen in risicogebied woont, en de rest van Tiel 'veilig' is.

,,Het is erg vreemd en ook onlogisch dat de grens dwars door onze gemeente loopt", laat Hans Beenakker, burgemeester van Tiel, via een woordvoerster weten. ,,Je kunt zelfs de situatie krijgen dat het ene huis in een straat wel pillen krijgt, en het andere niet." De burgemeester gaat zijn zorgen kenbaar maken in het regionale veiligheidsoverleg.

Hard
Een woordvoerder van minister Schippers kon gisteren nog niet aangeven of de grens echt zo hard is, momenteel wordt gewerkt aan een verspreidingsplan. De distributie vindt vanaf mei plaats, dan krijgt Schippers een extra voorraad pillen binnen. Over de kosten van de operatie hoeven we ons niet zoveel zorgen te maken. De pillen kosten 'een paar cent', zegt de woordvoerder.

Per huishouden wordt een doosje van tien verstrekt, per persoon moeten een halve tot twee tabletten worden geslikt. Dat moet alleen in geval van nood: als er een radioactieve wolk dreigt over te drijven. De tabletten werken vrij snel. Wie buiten de straal van 100 kilometer woont, kan de pillen ook bij de apotheek bestellen, verwacht Verzijlbergen.

Misvatting
Mocht de indruk ontstaan dat je met een pilletje in je maag vrolijk vrij rond kunt lopen in radioactief gebied: dat is een misvatting, zeggen Greenpeace en de milieuorganisatie Wise, die campagne voert tegen kernenergie. Volgens hen creëert Schippers een gevoel van schijnveiligheid. Wise: ,,Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen alle andere radioactieve stoffen die bij een groot ongeluk in een kerncentrale vrijkomen. Dat zijn er tientallen."

Bij een kernramp is vluchten volgens Wise nog steeds de enige optie, of je nou ten westen of ten oosten van theater De Lievekamp woont. In dat geval hebben de Ossenaren overigens wel één belangrijke troef. Op een paar honderd meter van het theater, onder een winkelcentrum, ligt een nog nooit gebruikte atoomkelder. Die werd in 1982 gebouwd.

Toen kwam het vermeende gevaar niet van kerncentrales, maar van Russische atoombommen. De nucleaire schuilkelder biedt plaats aan 3.800 mensen, wat betekent dat ruim 50.000 Ossenaren alsnog een andere oplossing moeten zoeken.



Geen opmerkingen :

Een reactie posten