vrijdag 24 juni 2016

Terug naar de gulden? Vooruit met de Florijn!

© Irma Schiffers 01 Juni 2016
01JUN
Vandaag de dag komen we steeds vaker nieuwe initiatieven tegen, omdat de bevolking steeds meer in de verdrukking komt vanwege het anti-democratische en asociale beleid dat blijkbaar alleen nog maar door multinationals via Brussel en de Bilderberg-groep wordt bepaald. Maar er zijn gelukkig nog mensen die niet stil zitten en met nieuwe ideeën, initiatieven en concrete plannen naar voren treden.
Zo hebben we nu Anthony Migchels die al heel veel jaren belangeloos bezig is een alternatief geldsysteem op te zetten naast de euro, waardoor wij als consument en bedrijf met elkaar kunnen handelen en zelfs een volledig rentevrij krediet kunnen krijgen. Ik heb Anthony ontmoet en we spraken af dat ik hem van alles kon vragen over zijn ‘Florijn’ voor een artikel; het antwoord op de crisis én op de crash die we linksom of rechtsom kunnen verwachten. Lees hier het hele interview, je kunt je eventueel direct al aanmelden en met Florijnen gaan betalen, en mocht je daarna nog vragen hebben, stel ze onderaan bij de reacties, want volgende week woensdag (de 8e) hebben we Anthony in ons programma vanaf 21.00, zodat hij deze allemaal kan beantwoorden.
Anthony Mighels
De Florijn is het modernste en meest complete betaalmiddel ter wereld. Echt een doorbraak in de wereld van ‘complementair (aanvullend) geld’. Alles wat we voor modern geld nodig hebben zit er in:Anthony, ik word heel enthousiast van dit nieuwe intiatief, deze ‘nieuwe muntsoort’. Vertel, wat is de Florijn?
Rentevrij krediet; inwisselbaar voor Euro; supermakkelijk in het gebruik, binnen een handomdraai een rekening geopend. Zowel voor bedrijven als voor particulieren. En ook voor (lagere) overheden en organisaties zonder winstoogmerk. Betalen via je smartphone (of gewone mobiel) of met de computer via Internet. Zeer lage kosten: gratis voor particulieren, slechts F 10,- per maand voor bedrijven.
De Florijn is hèt antwoord op de crisis, het gedoe met de banken, de almaar oplopende schuldenberg, de toenemende invloed van Multinationals, etc. De rijken worden almaar rijker, maar verder zit iedereen met geldtekort, en dat komt door ons geldsysteem, en met name dan de rente en de (kunstmatige) inflaties en deflaties.
Is het een fysieke munt of (vooralsnog) een digitaal betaalmiddel?
We beginnen digitaal: als je een Florijn rekening opent, dan kun je on-line, en met je smartphone (of gewone mobiel) betalen.
Dus als het aantal deelnemers groeit zit er wellicht ook een munt aan te komen?
Het zal eerder papiergeld zijn. Biljetten in coupures van bijvoorbeeld 1, 2, 5, 10, 20, mooie plaatjes van Nederland, of, en dat is ook heel goed mogelijk: meer lokaal georiënteerd. Contante betalingen zijn ook vaak lokaal. Het is dan wel een Florijn, maar bijvoorbeeld een Amsterdams biljet, dat alleen door Amsterdamse ondernemers wordt gebruikt. Dat moet de toekomst nog uitwijzen.
Heb je een officieel mandaat van de Nederlandse Bank?
De Nederlandse Bank heeft De Florijn onderzocht, en heeft bepaald dat wij niet onder de reikwijdte van de Wet op het Financieel Toezicht vallen. Wij mogen dit dus doen.
Dat is geweldig, alleen kan ik me voorstellen dat de banken er niet echt blij mee zijn; een rente-vrije concurrent?
Ik denk dat de banken voorlopig denken ‘laat eerst maar eens zien’: er gaat in Nederland per jaar pak ‘m beet 700 miljard om, allemaal gefinancierd met Bankgeld. Maar inderdaad: (Centrale) Banken in het algemeen hechten natuurlijk aan hun monopolie, dat is duidelijk.
Maar eigenlijk is het heel raar: geld is het belangrijkste product in de economie: de helft van iedere transactie is het geld van de koper. Waarom kunnen we dan eigenlijk niet kiezen waarmee we betalen?
Wie kan ik betalen met de Florijn?
Alle bedrijven die lid zijn van de Florijn. Die kun je vinden op de ledenlijst:
https://betalenmetflorijn.nl/deelnemers/
Wow, dat zou dus snel moeten groeien, want dan kunnen we overal kopen met de Florijn?
Juist! Hoe meer mensen en bedrijven mee doen, hoe meer iedereen er iets aan heeft! Stel je voor dat iedereen in Nederland met Florijn zou betalen, dan zou de crisis voorbij zijn, en zouden we allemaal een rentevrije hypotheek hebben, en zou niemand meer (hoge) huren hoeven betalen. De prijzen zouden dalen, want producenten zouden aan ons geen rente meer door hoeven berekenen.
Dat is de droom. Het leven zou voor iedereen een stuk gemakkelijker zijn, als we de banken niet meer die 95 miljard euro rente per jaar zouden hoeven betalen.
Hoe werkt het in de praktijk als ik ermee wil betalen?
Supersimpel met je smartphone en onze betaalapp, maar ook via SMS met een gewone mobiel, en thuis on-line: de Florijn rekening werkt eigenlijk net als een bankrekening, je kunt je rekening beheren, je transactieverleden zien, en Florijn overmaken.
Met de betaalapp is het gemakkelijkst, gewoon inloggen, ontvanger selecteren, bedrag ingeven, eventueel opmerking plaatsen, ok klikken, en klaar. De Florijn staat dan ook direct op de rekening van de ontvanger.
Hier is een kort filmpje dat laat zien hoe eenvoudig het is:
Wat is het verschil tussen ondernemers en particulieren als het om de Florijn gaat?
Particulieren kunnen gratis, binnen een minuut een rekening openen. Ze kunnen dan direct Florijn aankopen en er mee betalen. Particulieren die regelmatig met Florijn betalen komen ook in aanmerking voor rentevrij krediet.
Van bedrijven hebben we iets meer informatie nodig, maar ook zij kunnen binnen enkele minuten een rekening openen. Ze staan dan direct op de Ledenlijst, zodat andere bedrijven en particulieren ze kunnen vinden. Bedrijven kunnen Florijn terugwisselen naar Euro via ons on-line wisselkantoor. Zij kunnen krediet krijgen. Bedrijven betalen 10 Florijn per maand abonnementskosten, waarbij geldt ‘niet goed, geld terug’, mochten ze er in de aanloopfase nog geen profijt van hebben.
Rentevrij krediet, daar wachten we op! Ik zie zelf eigenlijk alleen maar voordelen, zit er nog ergens een ‘addertje onder het gras’, met andere woorden: wat zijn de nadelen?
Er zijn eigenlijk geen nadelen aan de Florijn. De enige echte beperking is, dat het aantal mensen dat er mee betaalt nog klein is. De voordelen voor alle deelnemers groeien met het aantal mensen dat met Florijn betaalt. Zie het zo: de Euro is zo’n beetje het slechtst denkbare geld dat er is, maar is machtig omdat honderden miljoenen mensen er mee betalen. De Florijn is zo’n beetje het beste geld dat er is, maar circuleert nu nog tussen een beperkt aantal mensen.
De oplossing is om er zoveel mogelijk bekendheid aan te geven, dus ik zou zeggen: deze informatie delen! Ik zag ook op de site staan: word werver. Hoe zit dat?
Ja, mensen kunnen helpen het netwerk op te bouwen. Dat kunnen wij van Stichting de Florijn echt niet alleen. Daarom bieden wij aan dat mensen die bedrijven aanbrengen, F 10,- per maand krijgen, per bedrijf, zolang als dat bedrijf betalend mee doet. Als je 10 bedrijven aanbrengt, heb je dus al F 100,- per maand. Naast je al bestaande inkomen. Echt een kans voor ondernemers die zo een extra inkomstenbron kunnen aanboren. Maak ook heel geschikt voor mensen die op de reguliere, kapitalistische economie zijn uitgekeken, en graag in hun inkomen willen voorzien met een positief product dat mensen echt helpt.
Als je als ondernemer rentevrij wilt lenen, wat moet je dan doen?
Gewoon via de mail contact opnemen met Stichting De Florijn Nederland. Ieder bedrijf met een normale kredietwaardigheid krijgt in principe krediet. Het betreft een doorlopend, gratis, rentevrij krediet, waarvan 1/12e (één twaalfde) van de roodstand per maand moet worden afgelost. Het afgeloste bedrag is dan direct weer voor de ondernemer beschikbaar om uit te geven.
Ideaal: gratis nieuw werkkapitaal voor het MKB.
bufala-signoraggio-bancario
Dit kan ook met Florijnen, maar dan zonder rente!
Waar komt dat geld dan vandaan wat je uitleent aan ondernemers of particulieren?
Dat scheppen wij! Puur boekhoudkundig. Net als de banken doen, maar dan zonder rente. Wij werken zonder winstoogmerk. Wel professioneel, onze mensen moeten kunnen leven, vandaar de abonnementskosten (slechts F 10,- per maand), maar bij ons geen bonussen, geld met geld verdienen, speculatie, rente, winstmaximalisatie, of al die zaken meer die opgebracht moeten worden door de werkende mensen. En zonder dat is boekhouden -want meer is geldcreatie niet- geen duur proces.

Waar kan ik de Florijnen inwisselen tegen euro’s als ik iemand in euro’s moet betalen?
Ondernemers kunnen Florijn die ze hebben verdiend en niet binnen het netwerk uit kunnen geven inwisselen via ons wisselkantoor. Hij zet dan Florijn te koop, waarbij hij maximaal 0,95 cent per Florijn kan vragen. De koers is af te stellen tot tienden van centen. Je kan dus bijvoorbeeld een aanbieding doen voor 0,934 cent per Florijn. Zodra zijn Florijn is gekocht door een andere deelnemer (iemand die krediet aflost, of een particulier die Florijn wil uitgeven), maakt de Stichting het bedrag binnen vijf werkdagen over naar het bedrijf.
Dat is dus op zich al winst begrijp ik, omdat je de Florijn goedkoper inkoopt, terwijl deze wel een euro waard is bij uitgaven?
Inderdaad, is toch mooi meegenomen? Handje contantje zo minimaal 5% korting! En dat is maar het begin. De Florijn lost twee hele nijpende problemen op: gebrek aan geld, en kosten voor geld. Door de mensen en de bedrijven nieuw werkkapitaal te verschaffen, dat niet weglekt (door rente of rendement) naar investeerders of banken, ontstaan allerlei nieuwe economische kansen voor alle betrokkenen.
Hoe zit het met het belastingtechnische aspect?
1 Florijn = 1 Euro, ook in de administratie, en voor de belastingdienst. Wel zo makkelijk: de Florijn laat zich zo makkelijk in de reguliere boekhouding meenemen, het enige dat verandert is dat de bedrijven een extra kaspositie (hun Florijn rekening) moeten bijhouden. Bedrijven moeten hun inkomen in Florijn optellen bij hun omzet in Euro, en over het totaal belasting, in Euro, betalen.
Als dit systeem werkt, hebben we volgens mij weinig te maken met de ‘onafwendbare’ financiële crash die eraan komt?
De doorgaande instabiliteit van de financiële wereld is een terechte bron van zorg, en het is vanzelfsprekend dat we alternatieven nodig hebben. De ervaring met ‘complementair geld’ (aanvullend geld) is zonneklaar: het vermindert de afhankelijkheid van, en kwetsbaarheid voor het gedoe van de banken. Dat zal bij de Florijn, vanwege de unieke manier van werken, alleen maar meer zo zijn.
Je bent dus volgens mij helemaal niet kwetsbaar in je portemonnee als je met florijnen werkt?
Nee, er is geen risico: als particulier koop je de Florijnen die je meteen uit kunt geven, het is geen spaarmiddel, maar een betaalmiddel. Je kan er dus niet mee blijven zitten. Ondernemers kunnen hun verdiende Florijn uitgeven, en eventueel terugwisselen.
De ‘worst case scenario’ is dat de Florijn stopt. In dat geval moeten alle kredieten binnen een jaar worden afbetaald, en daarmee wordt alle Florijn (die tenslotte als krediet werd geschapen) uit de circulatie gehaald. Niemand kan er dus mee blijven zitten.
En wij hebben geen plannen om te stoppen…….!
Wat kan/moet ik doen als ik Florijnen heb en een lokale ondernemer die geen Florijnen accepteert graag in Florijnen wil betalen?
Maak het gewoon aanhangig bij de betreffende ondernemer. Hoe meer hij zijn klanten er over hoort, hoe meer geneigd hij zal zijn ook mee te doen.
Betalen met Florijn is altijd voordeliger, en mensen zullen daarom steeds vaker liever met Florijn betalen en de bedrijven die Florijn accepteren merken dat in hun omzet.
Hoe kan men zich aanmelden bij de Florijn?
Een rekening openen is echt supersimpel: we hoeven alleen maar een naam, inlognaam, woonplaats en werkend emailadres te hebben. Je inlognaam is ook meteen je rekeningnaam (in plaats van een rekeningnummer). Als particulier is het binnen een minuut geregeld, en kun je Florijn kopen en ermee betalen. Van bedrijven hebben we iets meer informatie nodig, maar ook voor hen is inschrijven een minutenkwestie. Bedrijven staan na inschrijving direct op onze Ledenlijst.
Waar kan ik Florijn kopen?
Op ons wisselkantoor, on-line. Dit kan via de smartphone (de betaalapp) en thuis via de computer.
1 Florijn is in de winkel 1 Euro waard. Maar op het wisselkantoor kun je altijd Florijn kopen voor maximaal 95 cent. Dat is dus meteen al 5% korting op alles wat je met Florijn betaalt. Bedrijven bieden geregeld Florijn aan voor minder dan 95 cent, dus dan loopt de korting alleen maar op.
Op het Florijn Wisselkantoor kun je aangeven hoeveel Florijn je wil hebben. Afrekening geschiedt via IDEAL. Als de IDEAL transactie is voltooid, staat de Florijn direct op je rekening, zodat je er meteen mee kunt betalen.
Wanneer gaat dit systeem uit de testfase, want ik zie dat het zich nu nog in de testfase bevindt?
Deze zomer nog! Binnenkort maken we de officiële openingsdatum bekend. We trappen dan af met een leuke bijeenkomst, dus houd onze site in de gaten. Of Facebook natuurlijk, like onze page om op de hoogte te blijven:
Maar alles werkt al, je kunt een rekening openen, Florijn kopen en uitgeven bij de deelnemende bedrijven.
Maar al met al het lijkt me dus zaak dat je je nu alvast –zoals ik overigens al heb gedaan- zou moeten aanmelden?
Zo is het. Zelfs als je nu nog geen voor jou aantrekkelijke bedrijven ziet, wel aanmelden, want hoe meer mensen meedoen, hoe aantrekkelijker het wordt voor de bedrijven, en andersom natuurlijk. Het is puur vrijblijvend, het ergste dat er kan gebeuren is dat je (voorlopig) je Florijn rekening nog niet echt veelvuldig kunt gebruiken. Maar jouw deelname is een duidelijke intentieverklaring, en dat helpt!
Voor onze wervers is het ook een sterk argument om te kunnen wijzen op al ingeschreven mensen en bedrijven!

—einde interview-deel 1—

Tot zover. Voor het andere deel van het interview, waarin hij vertelt over zijn achtergrond, hoe dit plan tot stand is gekomen en is uitgewerkt klik je op dit artikel: Anthony Migchels over de totstandkoming van de Florijn.

1 opmerking :