dinsdag 28 juni 2016

Verbod voor EU-ambtenaren: geen contact met Britse vertegenwoordigers

Verbod voor EU-ambtenaren: geen contact met Britse vertegenwoordigers
De Europese Commissie houdt vast aan de spierballentaal tegen Groot-Brittannië. Voorzitter Jean-Claude Juncker wil dat het land vaart maakt met de procedure om uit Europa te stappen. Voorlopig mogen zijn ambtenaren niet met Britse vertegenwoordigers praten.
Het draait nu om artikel 50. Dat artikel beschrijft wat er moet gebeuren als een lidstaat uit de EU wil. Groot-Brittannië moet eerst officieel laten weten dat het uit de Europese Unie wil stappen, voordat artikel 50 in werking gesteld kan worden.

'Geen duistere onderhandelingen'

De Britten hebben daar nog niet niet zo'n haast mee. Eerst moet er een nieuwe premier gekozen worden. Maar Juncker heeft wél haast. En zolang de scheiding nog niet officieel is aangevraagd, wil Juncker niet dat ambtenaren en commissarissen contact hebben met vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk:
"Ik wil niet schaduwboksen of kat-en-muisspelletjes spelen. Er mag niet de indruk ontstaan dat er duistere onderhandelingen ontstaan in achterkamertjes',' zei Juncker vanochtend in het Europese parlement. 
Juncker haalt uit: 'Verbaasd dat u er nog bent': 

Rutte: 'Lucht geven'

Later op de dag komen de EU-leiders bijeen. Ook zij hebben de Britten opgeroepen snel het verdragsartikel te activeren waardoor de onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden kunnen beginnen.
Premier Rutte zei gisteren nog in de Tweede Kamer dat het 'verstandig is om de Britten iets lucht te geven' om hun zaken op orde te krijgen. "We moeten toe naar een nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk en inzetten op een zorgvuldig en correct proces''

Geen opmerkingen :

Een reactie posten