zondag 26 juni 2016

Biologische Groenten in werkelijkheid goedkoper !!! Subsidies zijn de oorzaak.

21-06-2016 14:04 | Door: Chris Thijssen
Voortaan tonen verschillende supermarkten en natuurvoedingswinkels in Europa de werkelijke kosten van gangbare groente en fruit aan consumenten. Het inzichtelijk maken van deze kosten is een initiatief van Nature & More, dochterbedrijf van distributeur Eosta. 

Volgens Nature & More zijn veel gangbare groente en fruit in de Europese Unie te goedkoop, omdat de kosten van een negatieve milieu-impact en sociale samenhang niet aan consumenten bekend worden gemaakt. Het dochterbedrijf van Eosta deelt deze informatie nu in samenwerking met biologische retailpartners om consumenten ervan te overtuigen dat biologisch eten niet te duur is, maar gangbaar eten goedkoop.


Sinds mei liggen bij biologische peren, ananassen, sinaasappels en citroenen in supermarkten en natuurvoedingswinkels door heel Europa informatiekaartjes die de werkelijke kosten van voedsel tonen. In Nederland zijn de kaartjes te vinden bij biologisch Nature & More-fruit van Ekoplaza.

Verder doen retailers in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Finland mee. Later dit seizoen volgen winkels in Denemarken en België.


Kosten voor klimaat en bodem
De kaartjes tonen een bloem waarvan de zes bloemblaadjes de verborgen kosten tonen voor klimaat, water, bodem, biodiversiteit, sociale cohesie en gezondheid van gangbare groente en fruit. Ter vergelijking tonen de kaartjes ook de werkelijke kosten voor biologisch vers product van dezelfde regio. De kosten worden berekend op basis van een methode van de wereldvoedselorganisatie van de VN.

Volgens Nature & More-directeur Volkert Engelsman is het belang van deze informatie aanzienlijk, omdat de consument momenteel geen accuraat beeld krijgt van de werkelijke kosten van voedselproductie. Als voorbeeld noemt hij de perenteelt in Argentinië, waarvan grote hoeveelheden naar de EU gaan.

“Als je kijkt naar verborgen kosten voor klimaat, constateer je dat er kunstmest en pesticiden worden gebruikt in de gangbare teelt. Deze worden geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen, wat leidt tot broeikasgasemissies”, zegt Engelsman. “Tegelijkertijd gebruiken de telers minder compost om de bodem vruchtbaar te houden, dus de hoeveelheid koolstof in de bodem neemt af en minder CO2 blijft opgeslagen in de bodem."

‘Biologisch is niet te duur’
Eosta heeft ook de werkelijke kosten laten berekenen voor biologische peren van de Argentijnse teler Hugo Sanchez in de Rio Negro vallei. In totaal leverden de biologische peren een maatschappelijk voordeel op van minstens € 2.287 per hectare.

De voordelen voor biodiversiteit, gezondheid en sociale cohesie zijn daarin nog niet meegenomen. Per kilo leverden de biologische peren van Nature & More volgens het merk een voordeel op van 5,7 cent per kilo, ondanks een 17 procent lagere productie per hectare.

Engelsman: "De cijfers bewijzen ons punt: biologisch is niet te duur, maar gangbaar is te goedkoop."

Luister naar een podcast over het initiatief van Nature & More:

Geen opmerkingen :

Een reactie posten