woensdag 25 juli 2018

Ten dode opgeschreven slachtoffers van Monsanto Getuigen voor de rechtbank: Kankerveroorzakende onkruidverdelger heeft mijn leven vernietigd.

Dewayne Johnson during the
Monsanto trial in San Francisco
Dewayne Johnson is dying of cancer
after usingMonsanto's toxic weedkiller
Dewayne Johnson zei dat als hij had geweten wat hij nu over onkruidverdelger
 Roundup wist, ,,ik nooit dat product op schooltereinen... zou bespoten hebben als ik wist het kwaad zou berokkenen... Het is onethisch.." Johnson, een vroegere schoolterreinbeheerder in noordelijk CaliforniÃ" die terminaal ziek is, getuigde op Maandag in zijn historisch proces tegen Monsanto over de kankerrisico's van populaire onkruidverdelger van het bedrijf. 

Hij is de eerste die het agrochemische bedrijf voor het gerecht heeft gedaagd wegens beschuldigingen dat de chemische stof die onder de merknaam Roundup wordt verkocht verband houdt met kanker en sprak voor het eerst tijdens het proces in San Francisco over zijn gebruik van de producten van Monsanto, zijn uitgebreide blootstelling aan herbiciden en zijn overtuiging dat de chemische stoffen niet-Hodgkin lymfoom (NHL), een bloedcelkanker, veroorzaakten.


 Hij beschreef ook het leed dat hij moest doorstaan toen huidletsels zijn lichaam innamen: "Ik heb veel pijn meegemaakt," zei Johnson, een vader van drie die Lee heette. "De advocaten van Johnson hebben voor de rechtbank aangevoerd dat Monsanto in de loop der jaren "wetenschap heeft gestreden" en heeft gewerkt om onderzoekers te "pesten" die hun bezorgdheid hebben geuit over de mogelijke gezondheidsrisico's van zijn herbicide-product. 

Bij het begin van de proef, stelden de procureurs interne Monsanto e-mails voor die zij zeiden openbaarden de herhaalde inspanningen van het bedrijf om de waarschuwingen van deskundigen te negeren terwijl het zoeken van gunstige wetenschappelijke analyses en het helpen "ghostwrite" positieve documenten.

Duizenden hebben gelijkaardige wettelijke eisen over de V.S. gebracht, en een federale rechter in Californië besliste deze maand dat honderden kankeroverlevenden of zij die verloren gehouden van degenen kunnen ook aan proef voortgaan. Het geval van Johnson heeft internationale aandacht getrokken, met de rechter die zijn team toestaat om wetenschappelijke argumenten over glyfosaat te presenteren, 's werelds meest gebruikte herbicide.Monsanto is blijven beweren dat Roundup, dat is geregistreerd in 130 landen en goedgekeurd voor gebruik op meer dan 100 gewassen, veilig is en niet in verband met kanker, ondanks studies suggereren het tegendeel. 

Met name het internationale bureau voor kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft glyfosaat in 2015 geclassificeerd als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens", een besluit dat centraal heeft gestaan in de rechtszaak.


Johnson, 46, nam de houding aan in een overvolle rechtszaal en zei dat hij opgewonden was toen hij voor het eerst een baan kreeg als grondwaarder en plaagdier manager voor het schooldistrict in Benicia, een buitenwijk ten noorden van San Francisco.
Een deel van het werk, dat in 2012 begon, impliceerde het bespuiten van herbicide om onkruid op schoolterreinen - soms voor verscheidene uren per dag te controleren.

Hoewel hij uitgebreide beschermende uitrusting terwijl het bespuiten droeg, werd hij vaak blootgesteld aan de chemische producten Roundup en Ranger Pro, beide glyfosaat - gebaseerde producten Monsanto, toe te schrijven aan het "af drijven", getuigde hij. 
Het was onvermijdelijk dat je het middel in je gezicht kreeg.


Johnson beschreef twee incidenten waarin hij zei hij slecht aan de chemische producten toe te schrijven aan ongelukken werd blootgesteld en terwijl het bespuiten, met inbegrip van een lekkende gearsten slang." Waardoor ik alles op mijn kleren kreeg," hij zei van één incident, opmerkend dat vóór zijn kanker, hij ,, een perfecte huid" had, maar nadat hij begon te bespuiten en aan blootstelling leed, werd hij ziek en begon huiduitslag, letsels en pijnlijke plekken helemaal over zijn lichaam te zien.

 "Hij kreeg de diagnose kanker in 2014,"Het was een zeer enge, verwarrende tijd, en ik wist niet wat er aan de hand was," zei Johnson, die ook zijn oproepen aan Monsanto vertelde om informatie te zoeken over mogelijke risico's, en het uitblijven van reacties of kankerwaarschuwingen van het bedrijf.

"Het is zo moeilijk wanneer je niet kunt werken, en geen verklaring aan je familie kunt verstrekken," voegde Johnson toe, die zei dat hij een andere ronde van chemotherapie in minder dan een maand zou doen.

Araceli Johnson, de vrouw van Dewayne, gaf ook een emotionele verklaring voor het hof op Maandag , vertellend dat zij nu twee banen bij een lokaal schooldistrict en een verpleeghuis, soms met dagen van 14 uur. 

Het is enkel teveel voor me om te verklaren hoe ik werkelijk voel," zij zei, vertellend de kankerdiagnose en de nasleep.
"Mijn wereld werd gewoon gesloten. Ik kon niet denken. Ik kon niet schoonmaken. Ik kon niets doen:"Zijn vrouw herinnerde zich de ergste momenten van de chemotherapie, toen haar man worstelde om uit bed te komen en naar de begrafenis van zijn oom te gaan: "Hij begint net te huilen ... en te zeggen: "Ik wil gewoon sterven.
Araceli sprak ook over hun twee zonen, 10 en 13 jaar oud, en zei dat ze het moeilijk had om de kanker van hun vader uit te leggen. 
Haar boodschap aan hen, zei ze, is geweest: "Hij is gewoon heel erg ziek... Breng tijd met hem door. 

Maak kennis met je vader: "In een verklaring aan de Guardian, noteerde Monsanto studies die Roundup hebben gevonden en veilig hebben verklaard, toevoegend: "We hebben empathie voor iedereen die aan kanker lijdt, maar het wetenschappelijk bewijs toont duidelijk aan dat glyfosaat niet de oorzaak was.

Bron: Neonnettle
.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten