maandag 16 juli 2018

Denk je dat het surfen geheim is in de privé-browsingmodus? Denk nog eens na

Privé browservensters zijn niet zo privé als mensen denken. Op de vraag wat privé-browsen eigenlijk betekent, antwoorden veel mensen het mis.

Alle belangrijke webbrowsers bieden "privé" modi, inclusief de incognitomodus in Chrome, InPrivate in Edge en privémodus in Firefox. Hiermee wordt de browser gestopt met het opslaan van de surfgeschiedenis, inloginformatie en cookies.

Veel mensen zijn echter ten onrechte van mening dat privé browsen hen ook beschermt tegen computervirussen, gerichte advertenties, geolocatie en tracking door werkgevers en overheden, zegt Yasemin Acar van Leibniz University Hannover in Duitsland.

Een deel van het probleem is dat privébrowsers hun bereik niet goed uitleggen in de openbaarmakingsverklaring die gebruikers zien wanneer ze ze openen, zegt ze.

Acar en haar collega's hebben de inzichten van mensen over privé-browsers onderzocht in een onderzoek onder 460 mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder die online werden gerekruteerd.

Ze vroegen de deelnemers om een ​​openbaarmakingsverklaring te lezen voor een fictieve privébrowser die Onyx heette, en vroegen hen vervolgens wat voor soort bescherming het bood. De deelnemers wisten niet dat de fictieve openbaarmakingsverklaring echt een echte was, ontleend aan de Chrome Incognito-modus of een van de vijf andere populaire privébrowsers.

Hoodwinked
Zelfs na het lezen van de onthullingsverklaring, hadden veel deelnemers nog steeds misvattingen over privé browsen.

Het aandeel dat er bijvoorbeeld ten onrechte van overtuigd was dat hun overheid of werkgever hun browsegeschiedenis niet bij kon houden , was respectievelijk 23 en 37 procent. Dit kan tot problemen leiden als hun werkgever bijvoorbeeld 'privé' werkadvertenties opzoekt, zegt Acar.

Een manier om dit soort bescherming te krijgen, zou zijn om een ​​virtueel particulier netwerk (VPN) te gebruiken dat maskeert welke websites worden gebruikt.

Bovendien geloofde 27 procent van de mensen ten onrechte dat browsen op privé-sites betere bescherming bood tegen virussen en 31 procent dacht dat dit volledig de doelgerichte advertenties blokkeerde. Iets meer dan 40 procent geloofde ook ten onrechte dat hun locatie niet kon worden geschat in de privémodus.

Lees meer: De ethiek: moeten we privacy online laten varen?
De bevindingen suggereren dat de openbaarmakingsverklaringen van privébrowsers meer openhartig zouden moeten zijn over hun beperkingen, zodat gebruikers niet in slaap vallen in een vals gevoel van veiligheid, zegt Acar.

Ze moeten bijvoorbeeld duidelijk uitleggen dat hoewel de browsergeschiedenis niet wordt bijgehouden door de privébrowser, deze nog steeds kan worden bijgehouden door de overkoepelende internetprovider, zegt ze. Als gevolg hiervan hebben werkgevers en overheden nog steeds toegang tot deze informatie.

Evenzo moeten ze uitleggen dat hoewel privé browsen veel gerichte advertenties filtert, het niet allemaal blokkeert, zegt Acar. Dit komt omdat advertentiebedrijven geavanceerde vingerafdruktechnieken hebben ontwikkeld om gebruikers in privémodus te traceren, zegt ze.

Privé-browsers moeten ook worden hernoemd om hun beperkingen over te brengen, zegt Acar. "De term 'privé' is zwaar overbelast en onze resultaten suggereren dat de naam 'privémodus' onbedoelde betekenissen impliceert," zegt ze. Haar team test momenteel andere mogelijke namen om er een te vinden die nauwkeuriger en informatief is.

Referentie in het Publicatieblad: Proceedings van de World Wide Web Conference in 2018 , DOI: 10.1145 / 3178876.3186088

Bron: NewScientist

Je kunt werkelijk prive browsen achter een VPN, een goede VPN kun je downloaden op SourceForce

Geen opmerkingen :

Een reactie posten