donderdag 5 juli 2018

Oorlog in de ruimte kan snel gebeuren, maar het zal niet zijn wat je verwacht

De VS maken geluiden over steeds meer militariserende ruimte, maar orbitale conflicten zullen geen strijd zijn van ruimteschepen en bommen

Het Amerikaanse ruimtevaartcommando bevindt zich
momenteel onder de vleugels van de luchtmacht
OORLOG in de ruimte is een hot topic in de Amerikaanse overheid. Vorig jaar overwoog en verwierp het Congres een voorstel om een ​​op zichzelf staande 'ruimtemacht' te creëren om bedreigingen in de ruimte aan te pakken, en in maart bracht president Donald Trump het opnieuw naar voren.

"De ruimte is een oorlogsgebied, net als het land, de lucht en de zee," zei Trump op Marine Corps Air Station Miramar in San Diego. "We zouden een nieuwe kracht moeten hebben die de ruimtemacht wordt genoemd. Het is net als het leger en de marine, maar dan voor de ruimte, omdat we veel geld uitgeven aan de ruimte. '


"We zouden een nieuwe kracht moeten hebben die de ruimtemacht wordt genoemd. 
Het is net als het leger en de marine, maar dan voor de ruimte "

De positie van de Trump-administratie werd vorige maand verder gedetailleerd met de aankondiging van zijn nationale ruimtestrategie . Er staat dat Amerikaanse "concurrenten en tegenstanders de ruimte hebben veranderd in een domein voor oorlogsvoering" en belooft dat elke aanval op Amerikaanse ruimtevaartuigen doelbewust zal worden beantwoord.

Ze klinken als vechtwoorden. Maar elke ruimtegolf zal niet zoals Star Wars zijn - geen mens zal rond zoomen in gladde ruimteschepen, de dood zal niet regenen vanuit de lucht en het is onwaarschijnlijk dat er iets zal worden opgeblazen.

"Het zijn geen jagers van jagers, het zijn geen mariniers, het zijn geen jongens van speciale aard", zegt Todd Harrison van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies in Washington DC. "Het is een stel ingenieurs die in een controlecentrum zitten en in laboratoria zitten. Het ruimtedomein zal worden gedomineerd door nerds. "

We weten dit, omdat de Amerikaanse ruimtemacht al bestaat. Het luchtmachtruimtebevel bestaat al sinds 1982 en biedt werk aan meer dan het dubbele aantal mensen bij NASA, het Amerikaanse civiele ruimteagentschap, om militaire satellieten te bedienen en te beschermen. Het ruimtevaartvoorstel voor het Congres had niet zozeer te maken met het creëren van een nieuwe tak van het leger, maar was onderdeel van een langlopende duw om het ruimtecommando te verwijderen van onder leiding van luchtmacht, waardoor ruimte een hogere prioriteit kreeg.

Bovendien is het eenvoudigweg niet efficiënt om een ​​mens te sturen om een ​​oorlog in de ruimte te bestrijden. "Mensen zijn kwetsbaar en ondersteunen hen in de ruimte veel steun", zegt Laura Grego van de Union of Concerned Scientists in Cambridge, Massachusetts. "De Chinezen en de Russen sturen ook geen mariniers naar de ruimte, omdat ze ook de natuurkunde kennen."

De natuurkunde sluit ook een bombardement uit. Objecten in een baan bewegen met hoge snelheden, dus zijn niet lang over een enkele plek op de planeet. Dat betekent dat je op korte termijn een bepaald gebied moet aanvallen als je honderden wapens in een baan plaatst om er zeker van te zijn dat iemand op het juiste moment boven je hoofd staat. Een vliegdekschip geladen met bommenwerpers of ballistische raketten zou veel effectiever zijn.

Dodelijk puin
Waar oorlog in de ruimte echt op neerkomt, zijn satellieten - ze gebruiken, vernietigen en verdedigen. De VS en de Sovjetunie begonnen in de jaren vijftig satellieten te lanceren en velen werden ontworpen om de militaire operaties van andere naties te bespioneren of om zich op kernwapens te richten. Dit weerhield eventuele aanvallen op satellieten, omdat de ene natie onmiddellijk zou weten dat de andere verantwoordelijk was en waarschijnlijk probeerde zijn nucleaire vermogen uit te schakelen. Ruimteoorlog zou snel nucleaire oorlog worden, dus satellieten waren een belangrijk onderdeel van nucleaire afschrikking.

Sinds de beëindiging van de koude oorlog worden satellieten steeds vaker gebruikt in alledaagse militaire operaties. Ze maken wapentargeting, spionage, GPS-tracking en veilige communicatie mogelijk, wat ze tot sappige doelen maakt. Deze proliferatie heeft het afschrikkingaspect van satellieten verzwakt - niemand zou een wereldwijde nucleaire oorlog lanceren op de achterkant van een vernietigd stuk hardware. Dat maakt ruimtegeschiedenis meer haalbaar. "We hebben deze waardevolle spullen in de ruimte en ze zijn behoorlijk kwetsbaar omdat het moeilijk is om dingen in de ruimte te beschermen", zegt Grego.

In een ruimtegevecht zouden geen mensen betrokken zijn
bij het gebruik van wapens
Het uitschakelen van een vijandelijke satelliet is ook eenvoudiger geworden. Eerder waren de enige opties om een ​​projectiel erop te schieten of je eigen satelliet erin te slaan. Dergelijke "kinetische aanvallen" worden over het algemeen als een slecht idee gezien. In 2007 lanceerde China een raket om een ​​van zijn eigen weersatellieten te vernietigen. Deze test creëerde meer ruimtepuin dan enig ander evenement in de geschiedenis - duizenden scherven meer dan een paar centimeter breed en nog veel meer kleinere.

"Dat puin blijft in een baan om de aarde draaien, op hoge snelheden rondkijken," zegt Grego. De resulterende hogesnelheidsscherven brengen ieders troeven in gevaar, waaronder die van de aanvaller en onschuldige omstanders.

Dat is de reden waarom een ​​ruimtewapen waarschijnlijk discreter wordt gevoerd, met jammen, spoofing en hacking. Het vastlopen van een satelliet is vrij eenvoudig: je hebt alleen een apparaat nodig dat veel ruis uitzendt in de radio- of microgolfgolflengten die door de doelsatelliet worden gebruikt, zodat echte signalen niet kunnen worden ontvangen. Spoofing is vergelijkbaar, maar de aanvaller creëert ook een valse transmissie die zich voordoet als het signaal van de doelsatelliet.

Voorbeelden van satellietstoringen en spoofing zijn over de hele wereld gemeld, van regeringen die televisie- of radiosignalen blokkeren , tot schepen die valse locatiegegevens verzenden, tot burgers die GPS- signalen blokkeren , zodat ze niet kunnen worden gevolgd.

Het is moeilijker om een ​​satelliet te hacken en de controle over te nemen. Er zijn slechts een paar meldingen geweest van hackers die satellieten overnamen, waaronder een tegen een Amerikaanse nationale oceanografische en atmosferische satelliet in 2014. Hackers in China namen naar verluidt tijdelijk het commando- en controlesysteem van de satelliet over maar stuurden het geen richtlijnen.

"Het Outer Space Treaty verbiedt de inzet van massavernietigingswapens in de ruimte"
Dit is cyberwarfare in een nieuwe fase en de internationale wetgeving moet nog inhalen. "In termen van wettelijke beperkingen op oorlog in de ruimte, is er heel weinig", zegt Frans von der Dunk van het Nebraska College of Law. Het Outer Space Treaty verbiedt het inzetten van massavernietigingswapens in de ruimte, maar het heeft geen specifieke regels over regulier wapentuig. Wat nog belangrijker is, omdat het werd opgesteld in 1967, zegt het niets over cyberwarfare.

In theorie zouden landen een nieuw verdrag kunnen ondertekenen dat instemt met het verbannen van deze technologieën in de ruimte - de VN-ontwapeningscommissie hield besprekingen over het voorkomen van een wapenwedloop in de ruimte in haar 2018-agenda - maar in de praktijk kan dat moeilijk zijn. "Het belangrijkste probleem bij het omgaan met ruimtebeleid is de dual-use aard van de meeste ruimtevaarttechnologie", zegt Joan Johnson-Freese van het Naval War College in Newport, Rhode Island. Elke satelliet met stuwraketten die bedoeld zijn voor legitiem gebruik, kan ook worden gemanoeuvreerd om naast een andere satelliet te komen en erin te botsen. Een laser die normaal gesproken wordt gebruikt om satellieten te volgen, kan er ook een verblinden en voorkomen dat deze signalen van de operators ontvangt.

Alles of niets
Natuurlijk, om een ​​verdrag te laten werken, moet iedereen zich aanmelden. "Het landschap van staten met belangen in de ruimte is enorm uitgebreid, waardoor het veel moeilijker is om het eens te worden over één enkele reeks regels", zegt von der Dunk. "In principe moet iedereen akkoord gaan, want als je maar één buitenstaander hebt, is dat land vrij om te doen wat het wil en stort het hele systeem in."

Een robuust ruimteverdrag zou moeten worden afgedwongen door diplomatieke sancties tegen elke natie die het schendt, maar het identificeren van agressors zal moeilijk zijn. In de ruimte gebeurt alles zo ver weg dat het moeilijk te zeggen is waar een aanval vandaan kwam.

Als een ruimteoorlog begint, kan deze extra verwarring een groot probleem zijn. "Als een satelliet uit gaat en er overal puin is en het een andere satelliet raakt, was dat puin dan wel was het een ander land dat doorging met escalatie?", Zegt Johnson-Freese. "Als het eenmaal is begonnen, is het moeilijk om te stoppen."

Deze onzekerheid betekent zelfs dat een ongeluk verkeerd is aangezien een aanval kan leiden tot extreme reacties. Met de VS bezig met confrontaties met Rusland, China en Noord-Korea , zijn de spanningen op de grond hoog - wat betekent dat een escalatie naar een baan steeds beter mogelijk wordt. "Gaan we een ruimteoorlog hebben? Ja. Het zal waarschijnlijk deel uitmaken van elke grote oorlog die we in de toekomst zullen voeren, "zegt Harrison.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten