woensdag 1 januari 2020

Het mysterieuze Newgrange-graf van Ierland - ouder dan de grote piramides

Ouder dan Stonehenge, ouder dan de Grote Piramide van Gizeh, het Newgrange-graf in Ierland bevat evenveel mysteries als elk van die beroemde structuren. Het enorme complex van Newgrange werd gebouwd rond 3200 voor Christus, maar het bestaan ​​ervan werd pas in 1699 ontdekt door moderne mensen, toen een lokale landeigenaar de heuvel wilde opgraven voor zijn stenen.
Newgrange is een grote cirkelvormige heuvel met een stenen doorgang en kamers erin. De heuvel wordt omringd door gegraveerde "trottoirbanden" en is door archeologen geclassificeerd als een doorgangsgraf. Menselijke botten werden gevonden in de kamers. "De overblijfselen van ten minste vijf mensen werden teruggevonden tijdens de opgraving, hoewel er oorspronkelijk veel meer botten zijn geplaatst", aldus Werelderfgoed Ierland. “De meeste gevonden botten waren gecremeerd, hoewel kleine hoeveelheden onverbrand waren. Grave goederen van krijt en botten kralen en hangers evenals enkele gepolijste stenen ballen werden bij de doden geplaatst. ”

Aerial view of Newgrange.
Newgrange werd gemaakt met 200.000 ton rots, waarvan de meeste uit de buurt van de constructie komen, hoewel het graniet en de kwartsstenen van de afgelegen plaatsen werden vervoerd, waarschijnlijk uit Wicklow en Dundalk Bay.


De niervormige heuvel van Newgrange beslaat een oppervlakte van meer dan een hectare, aan de basis vastgehouden door de 97 trottoirbanden, waarvan sommige rijkelijk zijn versierd. De ingangssteen en sommige van de andere stenen worden beschouwd als zeer voltooide sculpturen, beschouwd als enkele van de beste prestaties van de Europese neolithische kunst.
Entrance to the Newgrange Passage Tomb. 
"De hoeveelheid tijd en arbeid die is geïnvesteerd in de bouw van Newgrange suggereert een goed georganiseerde samenleving met gespecialiseerde groepen die verantwoordelijk zijn voor verschillende aspecten van de bouw", aldus de website.
Een van de meest verleidelijke aspecten van Newgrange is dat het astronomisch georiënteerd lijkt: elk jaar, op de ochtend van de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar, dringt zonlicht de doorgang binnen en verlicht de vloer van de kamer. Naarmate de zon hoger opkomt, wordt de straal breder in de kamer zodat de hele kamer dramatisch wordt verlicht. Dit evenement duurt 17 minuten en begint rond 9 uur.
Keltische gravures in Newgrange
De nauwkeurigheid van Newgrange als een tijdbepalend apparaat is verbazingwekkend wanneer men er rekening mee houdt dat het 500 jaar vóór de Grote Piramides werd gebouwd.

“Voor de neolithische cultuur van de Boyne-vallei markeerde de winterzonnewende het begin van het nieuwe jaar - een teken van de wedergeboorte van de natuur en een veelbelovend nieuw leven voor gewassen, dieren en mensen. Het kan ook hebben gediend als een krachtig symbool van de onvermijdelijke overwinning van het leven op de dood, misschien beloven nieuw leven voor de geesten van de doden, "zei Werelderfgoed Ierland.
Uitzicht over de heg
van Newgrange Passage Tomb
De vraag wie het heeft gebouwd en waarom archeologen verbruikt. Schreef Claire O'Kelly: “Een graf zoals Newgrange zou iemand doen vermoeden dat het voorbestemd moet zijn als de laatste rustplaats van een leidend of koninklijk gezin (doorgangsgraven waren collectieve graven) maar in de afwezigheid van het soort van bewijs dat zo informatief is gebleken in andere landen, met name in Egypte, kunnen we alleen maar speculeren over de kwestie. "

Gerelateerd artikel: DNA onthult de oorsprong van Stonehenge Builders

O'Kelly vervolgde: 'We weten niet wie de Boyne-graven heeft gebouwd, noch wie er in zijn begraven. Er zijn momenteel meer dan 200 doorgangsgraven in Ierland en er waren er oorspronkelijk meer. Er wordt algemeen gedacht dat de praktijk van het bouwen van doorgangsgraven vanuit Bretagne naar Ierland is gekomen, maar wat de werkelijke mensen die ze hebben gebouwd betreft, is er weinig meer bekend over de Boyne-graven. ”

Geen opmerkingen :

Een reactie posten