zaterdag 5 oktober 2019

"Wist jij dat een dieet bestaande uit enkel vlees beter voor het milieu is dan een volledig veganistisch dieet"?

© Leefbewust
Steeds vaker krijg ik mailtjes binnen met de vraag: "Mike, is het eten van vlees niet heel slecht voor het milieu?" en "Kunnen we niet beter overstappen op een volledige veganistisch dieet"?

Dit heeft me de afgelopen maanden veel bezig gehouden en ik ben gaan onderzoeken wat de gevolgen zijn van enkel vlees eten VS volledig veganistisch m.b.t. de impact op het milieu.

Het eten van enkel vlees (Carnivore Dieet) wint steeds meer aan populariteit met geweldige gezondheidsresultaten.

Waarom? Dezelfde reden waarom zoveel mensen gezondheidsresultaten boeken op een 100% veganistisch dieet....

Door het uitsluiten van vele soorten voeding waar veel mensen ongemerkt overgevoelig voor zijn.

Suiker, tarwe en gepasteuriseerde zuivel zijn de grootste boosdoeners als het gaat om allergene reacties op voeding. Vaak verdwijnen de meeste gezondheidsklachten al door het volledig uitsluiten van deze 3 voedingsbronnen.

100% vlees of 100% plantaardig lijkt aan beiden kanten erg extreem, maar kan erg gezond zijn voor een periode in je leven. Afhankelijk van je gezondheidsklachten werkt het één beter dan het ander.

Maar hoe zit het nu met de impact op het milieu? Overal hoor je mensen roepen dat 'Vegan' de manier is om onze aarde te redden, maar klopt dit wel?

Het antwoord: een 100% vlees-dieet is meer veganistisch dan een veganistisch dieet! Ik verklaar me nader....

Volgens de Vegan Society is “veganisme een manier van leven die ernaar streeft om, voor zover mogelijk en praktisch, alle vormen van uitbuiting van en wreedheid jegens dieren voor voedsel, kleding of andere doeleinden uit te sluiten.”

Dus, volgens hun definitie zou elk dieet dat dit het beste bereikt een 'veganistisch' dieet kunnen zijn.

Helaas voor 100% veganisten, is een Carnivore Dieet (100% dierlijke producten) beter passend bij het vervullen van het “minste impact op milieu” principe.

Zeker als je kiest voor grote grasgevoerde herbivoren zoals runderen.

Je kan er namelijk niet omheen. Om jou te laten leven zullen er ALTIJD dieren dood gaan, zelfs als je enkel planten eet.

Om een dieet ‘veganistisch’ te noemen, zouden zo min mogelijk dieren mogen sterven, mee eens?

Dus wat zeggen de cijfers?

De gemiddelde Carnivoor eet ongeveer 900 gram vlees per dag wat gemiddeld 3000 calorieën oplevert.

Een gemiddelde koe levert 200 kilo aan vlees. Als je dit deelt door een jaar (365 dagen) kom je uit op 0,54 kilo aan vlees per dag, per persoon.

Om dus aan 900 gram vlees per dag te komen, zijn er minder dan 2 koeien nodig op een HEEL jaar.

Dan rijst de vraag: hoeveel doden kun je per jaar tellen voor een 100% plantaardig dieet?

Hoewel sommige veganisten je zullen vertellen dat GEEN dieren worden gedood voor hun dieet, is dit overduidelijk een leugen en is iemand zeer onwetend of oneerlijk om deze claim te maken.

Er worden namelijk vele dieren gedood in de bestuiving en oogst van planten!

Een Australische milieuorganisatie ontdekte dat meer dan 25x het aantal knaagdieren worden gedood per bruikbare kilogram eiwit voor granen dan voor vlees! (bron)

Telkens wanneer gewassen worden geoogst, raken slangen, vogels, vossen, wormen en een overvloed aan andere kleine dieren verstrikt in de oogstmachine en sterven... als ze de aanval van pesticiden al hadden overleefd.

Daar stopt het echter niet. Boeren vermoorden kikkers en insecten voor 'Veganistisch voedsel zonder wreedheid'.

Onderzoeken bewijzen ondubbelzinnig: "Pesticiden worden beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van de wereldwijde achteruitgang van Amfibieën" (bron).

Momenteel wordt tot 1/3 van alle soorten amfibieën bedreigd en velen zijn uitgestorven.

Als dat nog niet genoeg is, moeten al die pesticiden ergens naartoe gaan, en al te vaak gaan ze de nabijgelegen meren, rivieren, beken en kanalen in die het voedsel moeten irrigeren dat veel veganisten eten.

En dan hebben we nog......de insecten. De sterfte van insecten door groeiende planten is zo verbluffend groot, daar kun je met je hoofd niet bij.

De dood van insecten is zo ongelooflijk groot: een verlies van 75% aan totale biomassa van insecten, zelfs in beschermde gebieden! (bron)

Ander onderzoek laat zien dat tot 40% van alle insectensoorten wordt bedreigd en binnenkort kan uitsterven (bron).

Een carnivoordieet is veganistischer dan een veganistisch dieet

Het eten van een carnivoordieet van grote herbivoren zal de dood van twee koeien per jaar zal veroorzaken, plus de insecten die ze toevallig eten of vertrappen.

Dit staat in schril contrast met het sterven van klein bodem leven, muizen, insecten en biomassa voor de teelt van plantgewassen.

Biologisch grasgevoerd vlees van Nederlandse bodem eten die 365 dagen per jaar vrij rond lopen, is dus milieutechnisch gezien beter dan het eten van 100% plantaardig voedsel.

Het wordt tijd dat we ons realiseren dat intensieve plantenteelt tot veel meer diersterfte zorgt dan veel mensen doen geloven.

De impact op het milieu is daarnaast ook VELE malen groter dan je wellicht voor lief neemt.

De oplossing? We moeten weer letterlijk de boer op

We kopen dan onze levensmiddelen (vlees EN planten) weer lokaal en in het seizoen en maken daarm

ee als consument weer onderdeel uit van een lokale kringloop.

Kies voor voeding met de ALLER hoogste voedingswaarde voor optimale gezondheid zoals omschreven in mijn boek OERvoeding.

Op de gemengde boerderij wordt er trouwens niets verspild. De dieren leveren gezonde en vruchtbare mest die gezonde plantenteelt ondersteunt en zijn daarnaast een goede bron van vlees en zuivel.

Niet voor niets was Rudolf Steiner met zijn biologisch-dynamische landbouwvisie een voorstander van een gemengd boerenbedrijf waarbij je een ecosysteem hebt met de mens als spil.

Vegetariërs en veganisten hebben terecht een probleem met de hedendaagse intensieve veehouderij en bioindustrie, alleen om ons van veel en goedkoop vlees te voorzien.

Ze voeren vaak aan dat er op deze manier gigantisch veel land en water verspild wordt dat ook gebruikt kan worden om bijvoorbeeld granen te verbouwen die een veel grotere groep mensen kan voeden met veel minder kosten en minder verspilling.

Ze gaan hierbij echter voorbij aan het feit dat we de afgelopen 10.000 jaar gemengde boerenbedrijven hebben gehad, waar zowel plantaardige gewassen werden geteeld als dieren werden gehouden.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was dit in Nederland nog het geval.

De mest van de dieren werd gebruikt om het land vruchtbaarder te maken.

Sterker nog, met deze mest kon schraal land weer vruchtbaar gemaakt worden en uiteindelijk meerdere oogsten per jaar behaald worden, iets wat met het uitsluitend telen van planten niet zo snel en makkelijk mogelijk is.

We moeten terug naar onz😂😉e traditionele waarden als we de aarde en onszelf willen redden. Dat geldt zeker ook voor ons voedsel!
Nog een fijne dag . 

© Mike - Leef Bewust Nederland - "Nederland het gezondste land ter wereld maken"


Bron : leefbewust 😉



Geen opmerkingen :

Een reactie posten