donderdag 31 oktober 2019

Oorsprong Samhain (Halloween)

Halloween in Ierland in 2019 is drastisch veranderd van het Celtic Festival Samhain waar het zijn oorsprong heeft. 
Halloween in Ierland  is een aanpassing van een veel, veel oudere traditie genaamd Samhain, een heidens festival dat werd gehouden in de diepe middenwinter van Keltisch Ierland, in een tijd dat het land onvruchtbaar en sluimerend lag. Nogal wat anders dan de evenementen, vreugdevuren en kostuums die je tijdens Halloween in 2019 zult vinden!


Onze voorouders geloofden dat de goden van de aarde de vruchtbaarheid beheersten, dus brachten ze hulde aan hen in de hoop op een vruchtbare en overvloedige oogst.

Het is achteraf eenvoudig om te zien hoe die etherische kruising tussen de heidense goden en de geestenwereld verweven is geraakt in een christelijke traditie, die de emigrant-Ieren met zich meedroeg toen ze deze kusten verlieten tijdens hongersnood naar Amerika.

Wat moeilijker te verzoenen is, is het enorme gekke, commerciƫle evenement dat Halloween over de hele wereld heeft veranderd, maar kijk dan eens wat ze met Kerstmis hebben gedaan?

Lees meer:  Angstaanjagende Ierse geheimen om te weten over Halloween

Samhain wordt herontdekt in Ierland terwijl mensen het commerciƫle Halloween achter zich laten
Brigit's Garden in Moycullen, County Galway, luidt een nieuw bewustzijn in van Samhain, het Keltische festival waar het moderne Halloween zijn oorsprong vindt. 3Galerij
Brigit's Garden in Moycullen, County Galway, luidt een nieuw bewustzijn in van Samhain, het Keltische festival waar het moderne Halloween zijn oorsprong vindt.

Andere Keltische festivals, zoals Imbolg-Spring, Bealtaine-Summer en Lughnasa-Autumn worden hier stilletjes herontdekt en nieuw leven ingeblazen in Ierland. Grappig genoeg, in vrijwel dezelfde traditie als onze voorouders, maar met een nieuw en tijdig respect voor het land en onze wereldwijde omgeving.

Brigit's Garden in Moycullen , County Galway, luidt dit nieuwe besef in. Elk van de oude Keltische festivals die hierboven worden genoemd, is aangelegd in een reeks tuinen die de veranderende seizoenen en de oude tradities weerspiegelen die daarmee verband houden.

Het is een geweldige plek om naar toe te gaan als je echte Ierse folklore wilt zien en ervaren of als je meer wilt weten over onze eerste geschreven woorden in het Ogham-schrift, waarbij elke kras of letter de naam van een boom aangeeft. De tuin is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling die wordt uitgevoerd ten behoeve van de gemeenschap en uiteindelijk de wereld.

Meer interessante feiten over Samhain en de Ierse connecties met Halloween vind je hier.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten