woensdag 23 oktober 2019

McKinsey: helft banken overleeft volgende recessie niet

Een medewerker van Lehman Brothers
verlaat de bank na het faillissement in 2008.
Beeld © ANP
Meer dan de helft van alle banken in de wereld zijn te zwak om een volgende recessie te overleven. Alleen door nu 'radicale' beslissingen te nemen, hebben financiële instellingen in de toekomst nog bestaansrecht.

Dat schrijft McKinsey in zijn jaarlijkse Global Banking Annual Review. Volgens het consultancybedrijf is een meerderheid van de banken niet economisch vatbaar, omdat het eigen vermogen achterblijft bij de kosten. Vooral Aziatische en Europese banken moeten het ontgelden. Individuele banken worden niet bij naam genoemd.


Onder de onheilspellende titel 'De laatste pitstop' komt het adviesbureau tot de conclusie dat het nu tijd is voor gedurfde acties. Alleen de fantasierijke instellingen zullen overblijven, de rest loopt het risico een voetnoot te worden in de geschiedenis, schrijft McKinsey.

Schaalvergroting
"We denken dat we in de late economische cyclus zitten en banken moeten nu moedige stappen zetten omdat ze niet in goede vorm zijn", zegt McKinsey-partner Kausik Rajgopal tegen persbureau Bloomberg. "In de late cyclus kan niemand het zich veroorloven om op hun lauweren te rusten."

Zo moeten ze kosten besparen door taken te outsourcen en fors meer investeren in technologische innovatie, zoals kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Ook dringt het organisatieadviesbureau aan op schaalvergroting in de sector, door zowel fusies en overnames als het aangaan van samenwerkingen.

Banken en andere financiële instellingen krijgen steeds meer concurrentie van niet-banken. Aan de ene kant worden ze links en rechts ingehaald door nieuwe fintechs, zoals de Nederlandse betalingsverwerker Adyen. Aan de andere kant lanceren grote technologiebedrijven, zoals Apple en Google, allerlei bancaire diensten.

PSD2-regelgeving
Banken besteden 'slechts' 35 procent van hun IT-budgetten aan innovatie, terwijl dit bij fintechs het dubbele is, aldus McKinsey. Gecombineerd met het opbreken van de markt, zoals PSD2 waarmee derden met uitdrukkelijke toestemming gebruik kunnen maken van betaaldata, zitten banken in de hoek waar klappen vallen.

In het rapport onderscheidt McKinsey vier type banken: marktleiders, veerkrachtigen, volgers en uitgedaagden. Slechts 20 procent van de banken valt in de eerste categorie, die samen bijna 100 procent van de economische toegevoegde waarde van de hele industrie toevoegen.

Een kwart valt onder de veerkrachtigen, waaronder veel Europese banken. Maar liefst 55 procent van de wereldwijde banken valt in de laatste twee categorieën en verkeren in grote problemen, aldus het adviesbureau.

Bron: RTLZ

Geen opmerkingen :

Een reactie posten