zaterdag 12 oktober 2019

6 miljoen waardeloze griepprikken,De Overbodige Griepprik

Deze post bevat de huidige Uitnodiging voor de griepprik door het RIVM een publikatie zoals hij onlangs bij de meeste mensen in de bus gevallen is en bijgewerkt op 09-09-2019, terwijl op 21 nov 2010 het volgende al door Zembla gepubliceerd én bekend was. Kijk , lees en huiver.
Denk vooral ook even na voordat U ingaat op de geldverslindende vaccinatie waar intussen nauwelijks iemand iets aan heeft. Behalve Huisartsen en Big Pharma !!!

Zembla - De Overbodige Griepprik
21 nov. 2010

De afgelopen weken hebben 4 miljoen mensen in Nederland een griepprik gekregen. De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover in ZEMBLA hun twijfels. Uitnodiging griepprik
Wijzigingsdatum 19-09-2019 | 14:03


In oktober en november krijgen zo'n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.

Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.
Zie ook Voor wie is de griepprik?

Uitnodiging
Sinds 2018 krijgt men bij de uitnodiging een infographic. Hierin staan de belangrijkste feiten en cijfers.Wat is griep

Griep is erger dan verkoudheid
Van griep krijg je plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat je weer beter bent. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden verkoudheid en griep vaak door elkaar gebruikt.

Griep is heel besmettelijk
Door praten, hoesten of niezen worden de griepvirussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

1 op de 10 mensen krijgt griep
De Wereldgezondheidsorganisatie schat in dat wereldwijd jaarlijks 5 tot 10% van de volwassenen getroffen wordt door griep en 20 tot 30% van de kinderen. Dit wordt ook bevestigd door Nederlandse cijfers. Het percentage kan per jaar verschillen en is daarom een gemiddelde over meerdere jaren.

Jaarlijks overlijden 2700 mensen aan de gevolgen van griep
Hoewel de gemiddelden per seizoen enorm kunnen verschillen, gaan onderzoekers uit van jaarlijks gemiddeld 1400 tot 2700 sterfgevallen door de griep. Deze conclusie is getrokken op basis van onderzoek over de jaren 1999-2009. (van Asten, et al. 2012) (Wijngaard, et al. 2012).  Uit recent onderzoek blijkt dat deze aantallen nog hoger liggen. Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.

Mogelijke gevolgen van griepLongontsteking of hartproblemen 
Bij de meeste mensen veroorzaakt het griepvirus alleen een infectie van de luchtwegen. Zij zijn meestal binnen 1 tot 3 weken volledig genezen van deze infectie. Bij sommige mensen verloopt griep ernstiger en kunnen complicaties ontstaan. De meest voorkomende complicatie is een longontsteking. Andere ernstige complicaties zijn een hartinfarct of hartfalen.

Een ziekte (bijvoorbeeld diabetes) kan erger worden
Als u al een chronische ziekte heeft, kunnen de klachten van deze ziekte tijdelijk verergeren als gevolg van de griep. Dit geldt onder andere voor mensen met diabetes en voor mensen met longaandoeningen, hartaandoeningen of nieraandoeningen. Mensen met astma kunnen tijdens de griep bijvoorbeeld meer of ernstigere astma-aanvallen krijgen.

Gezondheid kan minder goed blijven
Als de griep bij u ernstig verloopt of als er complicaties optreden, is het mogelijk dat u niet meer zo gezond wordt als u voor de griep was. Ook is het mogelijk dat de chronische ziekte die u al had, blijvend verslechterd is ten gevolge de griep.

De griepprik beschermt40% minder kans op griep
De kans om griep te krijgen is 40% kleiner als u een griepprik heeft gehad. Dit is een gemiddeld cijfer. De kans verschilt per seizoen en hangt af van ontwikkelingen per virus binnen het seizoen. Ook de leeftijd en het immuunsysteem van personen die wel en niet gevaccineerd zijn, bepalen mede de effectiviteit van de griepprik.

Toch griep? Vaak minder ernstig ziek
Als u na de griepprik toch griep krijgt, wordt u meestal vaak minder ernstig ziek. Uit onderzoek onder grote groepen mensen blijkt dat de griepprik, als je toch ziek wordt, het risico op ernstige ziekten vermindert. Voor individuen is dit effect nog niet goed vast te stellen. Hier wordt nog meer onderzoek naar gedaan.

Met de griepprik is de kans groter dat u gezond blijft of als u toch ziek wordt, sneller en beter herstelt. Daarmee helpt de griepprik u zo gezond en actief mogelijk te blijven.

Elk jaar een nieuw griepvaccin
Verschillende griepvirussen
Griepvirussen veranderen regelmatig. Daardoor zijn er heel veel verschillende griepvirussen, die ieder winterseizoen weer anders zijn.

Ieder jaar nieuwe griepprik
De griepprik heeft daarom ieder jaar een andere samenstelling. Deskundigen voorspellen welke virussen zij het komende winterseizoen verwachten. Deeltjes van deze virussen komen in de griepprik. Het vaccin beschermt u alleen voor griep in dat griepseizoen. Soms is het griepvirus anders dan verwacht of overheerst een ander virus. De griepprik werkt dan minder goed, maar beschermt u wel.

Bronnen en literatuur

Geen opmerkingen :

Een reactie posten