donderdag 8 augustus 2019

Zwarte peper – “koning der specerijen”

Zwarte peper – soms de “koning der specerijen” genoemd – is een van de meest gebruikte specerijen ter wereld. Gemaakt door het malen van peperkorrels, de gedroogde bessen die afkomstig zijn van de Piper nigrum-wijnstok, biedt het een mild kruidige, scherpe smaak die goed past bij een veelheid aan culinaire gerechten.

Net als veel andere kruiden, bevat dit kruid een krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende punch.


Zwarte peper biedt veel meer dan alleen een veelzijdige smaak als onderdeel in de keuken, en wordt al eeuwen in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt en wordt geprezen om zijn concentratie van nuttige, krachtige plantaardige stoffen.

Zwarte peper is rijk aan krachtige antioxiderende eigenschappen
Vrije radicalen – instabiele moleculen die celbeschadiging kunnen veroorzaken – kunnen op natuurlijke wijze worden gevormd of gevormd wanneer u wordt blootgesteld aan zonnestralen, vervuiling of zelfs sigarettenrook. Overmatige schade door vrije radicalen kan leiden tot gezondheidsproblemen en is in verband gebracht met hartaandoeningen, bepaalde soorten kanker en vroegtijdige veroudering.

Zwarte peper bevat peperine, een plantaardige stof waarvan is vastgesteld dat deze antioxiderende eigenschappen heeft. Sommige studies hebben aangetoond dat supplementen met piperine en gemalen zwarte peper het potentieel hebben om de schade door vrije radicalen die verband houdt met gezondheidsproblemen te verminderen.

Zwarte peper gaat de strijd aan met chronische ontstekingen met zijn ontstekingsremmende eigenschappen
Zoals u weet, is chronische ontsteking een onderliggende factor bij veel gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, kanker, artritis en hartaandoeningen. Meerdere studies suggereren dat peperine kan helpen ontstekingen te bestrijden, wat kan leiden tot minder gezamenlijke zwelling bij personen met artritis of zelfs ontsteking in de luchtwegen veroorzaakt door seizoensgebonden allergieën en astma.

Extra wetenschappelijk ondersteunde gezondheidsvoordelen van piperine
Piperine bleek de hersenfunctie te verbeteren en kan met name gunstig zijn voor de behandeling van de symptomen van degeneratieve hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat piperine helpt het bloedsuikermetabolisme te verbeteren, met een specifieke studie die ontdekte dat het nemen van een supplement met piperine resulteerde in significante verbeteringen in insuline gevoeligheid voor mensen met overgewicht.

Men denkt dat zwarte peper en peperine helpen het cholesterol te verlagen, een van de belangrijkste risicofactoren voor hartaandoeningen. De piperine in zwarte peper bezit ook kankerbestrijdende eigenschappen, met studies die aantonen dat het de replicatie van darm-, prostaat- en borstkankercellen vertraagde.

Voorlopig onderzoek toont ook aan dat zwarte peper de darmgezondheid kan bevorderen, de eetlust kan verminderen, de opname van voedingsstoffen kan stimuleren en kan werken als een effectieve natuurlijke pijnstiller.

Met een aantal door de wetenschap ondersteunde gezondheidsvoordelen is het zeker de moeite waard om de zwarte peper te pakken en toe te voegen aan je favoriete gerechten. Zijn gedurfde smaak en subtiele hitte kunnen bijna elk hartig voedsel verbeteren, en het is perfect op vlees, gevogelte, groenten, vis, pasta en meer.

Voor nog meer smaak, combineer het met andere gezonde smaakmakers, zoals citroenschil, komijn, kardemom, kurkuma en knoflook. Genieten!

Bron: healthline

Geen opmerkingen :

Een reactie posten