zondag 18 augustus 2019

De donkere kant van soja

Als iemand die zich bewust is van haar gezondheid, heb ik 13 jaar lang een vegetarisch dieet verbouwd. Ik nam de tijd om maaltijden te plannen en in evenwicht te brengen die producten bevatten zoals sojamelk, sojayoghurt, tofu en Chick'n-pasteitjes.

Ik keek naar labels op zoek naar woorden die ik niet kon uitspreken - soms kwamen er een of twee naar voren. Soja-eiwit isolaat? Super goed! Ze hebben het eiwit uit de sojaboon geïsoleerd om het geconcentreerder te maken. Gehydrolyseerde soja-eiwitten? Ik heb die nooit met succes gerationaliseerd, maar ik maakte me geen zorgen. Immers, in 1999 keurde de Food and Drug Administration (FDA) etikettering goed die ik aantrof op bijna elk sojaproduct dat ik kocht: 'Diëten met weinig verzadigd vet en cholesterol, waaronder 25 gram soja-eiwit per dag, kunnen het risico op hartaandoeningen verminderen. ' Soja-ingrediënten waren niet alleen veilig, ze waren ook nuttig.


Na jarenlang bijna elke dag verschillende soorten soja te hebben ingenomen, voelde ik me redelijk fit, maar ergens langs de lijn was ik gestopt met menstrueren. Ik kon niet achterhalen waarom mijn maag zo overstuur raakte nadat ik edamame had gegeten of waarom ik vaak humeurig en opgeblazen was. Het kwam me toen niet te binnen om soja, hartbeschermer en wondervoedsel in twijfel te trekken.

Toen ik holistische gezondheid en voeding begon te bestuderen, bleef ik risico's lopen die gepaard gingen met het eten van soja. Endocriene verstoring? Controleren. Spijsverteringsproblemen? Controleren. Ik heb onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van soja op de schildklier, vruchtbaarheid, hormonen, libido, spijsvertering en zelfs het potentieel om bij te dragen aan bepaalde vormen van kanker. Voor elke studie die een verband tussen soja en verminderde ziekte aantoonde, kwam er weer een opdagen om de claims aan te vechten. Wat was er aan de hand?

'Studies die de donkere kant van soja laten zien, dateren van 100 jaar', zegt klinisch voedingsdeskundige Kaayla Daniel, auteur van The Whole Soy Story (New Trends, 2005). 'De in 1999 door de FDA goedgekeurde gezondheidsclaim behaagde de big business, ondanks massaal bewijs dat risico's in verband met soja aantoont, en tegen het protest van de eigen topwetenschappers van de FDA. Soja is een industrie van $ 4 miljard die deze gezondheidsclaims naar de bank heeft gebracht. ' Naast het bevorderen van de gezondheid van het hart, zegt de industrie, kan soja de symptomen van de menopauze verlichten, het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen en LDL-waarden verlagen, het 'slechte' cholesterol.

Epidemiologische studies hebben aangetoond dat Aziaten, met name in Japan en China, een lagere incidentie van borst- en prostaatkanker hebben dan mensen in de Verenigde Staten, en veel van deze studies vermelden een traditioneel dieet met soja. Maar Aziatische diëten bevatten kleine hoeveelheden - ongeveer negen gram per dag - van voornamelijk gefermenteerde sojaproducten, zoals miso, natto en tempeh, en wat tofu. Gistende soja creëert gezondheidsbevorderende probiotica, de goede bacteriën die ons lichaam nodig heeft om de spijsvertering en het algemene welzijn te behouden. In de Verenigde Staten daarentegen kunnen bewerkte snacks of shakes van sojaproducten meer dan 20 gram niet-gefermenteerde soja-eiwitten in één portie bevatten.

'Er is belangrijke informatie over de kankerbeschermende waarden van soja', zegt klinisch voedingsdeskundige Ed Bauman, hoofd van Bauman Clinic in Sebastopol, Californië, en directeur van Bauman College. Bauman waarschuwt tegen het schilderen van de boon met een brede borstel. 'Zoals bij elk voedsel, kan het voordelen hebben in het ene systeem en nadelen in het andere. [Een persoon die er gevoelig voor is] kan een negatieve reactie hebben op soja. En niet alle soja is hetzelfde, 'voegt hij eraan toe, verwijzend naar verwerkingsmethoden en kwaliteit.

'Soja is geen voedsel dat inheems is in Noord-Amerika of Europa, en je hebt problemen wanneer je voedsel van het ene deel van de wereld naar het andere verplaatst', zegt Bauman. 'We doen het beter als we eten volgens onze etniciteit. Soja is een levensvatbaar voedsel, maar we moeten kijken hoe het wordt gebruikt. '

Eens beschouwd als een kleinschalig armoedevoedsel, explodeerde soja op de Amerikaanse markt. Studies - sommige gefinancierd door de industrie - bevorderden het vermogen van soja om het ziekterisico te verlagen en tegelijkertijd schuldgevoelens geassocieerd met het eten van vlees op te heffen. 'De soja-industrie heeft een lange weg afgelegd toen hippies de bonen kookten', zegt Daniel.

Tegenwoordig heeft de industrie manieren ontdekt om elk deel van de boon te gebruiken voor winst. Sojaolie is de basis geworden voor de meeste plantaardige oliën; sojalecithine, het afvalproduct dat overblijft nadat de sojaboon is verwerkt, wordt gebruikt als emulgator; sojameel verschijnt in gebakken en verpakte goederen; verschillende vormen van verwerkt soja-eiwit worden aan alles toegevoegd, van dierenvoer tot spieropbouwende eiwitpoeders. 'Soja-eiwitisolaat is uitgevonden voor gebruik in karton', zegt Daniel. 'Het is eigenlijk niet goedgekeurd als voedselingrediënt.'

Soja is overal in onze voedselvoorziening, als de ster in granen en gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen en verborgen in bewerkte voedingsmiddelen. Zelfs als u elk etiket leest en kartonnen dozen vermijdt, zult u waarschijnlijk soja vinden in uw supplementen en vitamines (kijk uit voor vitamine E afgeleid van sojaolie), in voedingsmiddelen zoals tonijn in blik, soepen, sauzen, brood, vlees (geïnjecteerd onder pluimveeschil), en chocolade, en in voedsel voor huisdieren en lichaamsverzorgingsproducten. Het verbergt zich in tofu-honden onder aliassen zoals getextureerd plantaardig eiwit, gehydrolyseerd plantaardig eiwit en lecithine - wat verontrustend is, omdat de vereiste verwerking om soja-eiwit tot plantaardig eiwit te hydrolyseren excitotoxinen zoals glutamaat (denk MSG) en aspartaat (een component) produceert van aspartaam), die de dood van hersencellen veroorzaken.

Soja is ook een van de voedingsmiddelen - naast tarwe, maïs, eieren, melk, noten en schaaldieren - die waarschijnlijk allergische reacties veroorzaken. De meeste mensen stellen voedselallergieën gelijk aan anafylaxie of een ernstige noodrespons, maar het is mogelijk om een ​​subklinische gevoeligheid te hebben, die in de loop van de tijd tot gezondheidsproblemen kan leiden (en wordt verergerd door het gebrek aan variatie dat tegenwoordig in het Amerikaanse dieet voorkomt).

'Mensen kunnen een empirische voedselgevoeligheidstest doen door het voedsel een tijdje te elimineren en opnieuw in te voeren om te zien of er een immuunreactie is, maar de meeste doen dit niet', zegt Bauman. 'Genetisch gemodificeerde (GM) soja is het meest problematisch en dat is waarschijnlijk wat de meeste mensen eten als ze niet opletten. Mensen kunnen gevoeligheid ontwikkelen voor een voedingsmiddel dat antigenen of bacteriën bevat die niet oorspronkelijk in de voedselketen voorkomen, zoals het geval is met genetisch gemodificeerd voedsel. '

Maar het vermijden van genetisch gemodificeerde soja betekent niet dat alles goed is, zegt Daniel: "Eén vraag die ik altijd krijg is: wat als ik alleen maar biologische soja eet?" De veronderstelling is dat GM-soja problematisch is en biologisch prima. Natuurlijk is organisch beter, maar het komt erop neer dat sojabonen van nature plantaardige oestrogenen, toxines en antinutriënten bevatten, en die kun je niet verwijderen. '

Het hoogste risico is voor zuigelingen die met soja worden gevoed. 'Het is het enige dat ze eten, ze zijn erg klein en ze bevinden zich in een belangrijk stadium van ontwikkeling', zegt Daniel. 'De oestrogenen in soja zullen de hormonale ontwikkeling van deze kinderen beïnvloeden, en het zal zeker hun groeiende hersenen, voortplantingsstelsel en schildklierweefsel beïnvloeden.' Soja-formule bevat ook grote hoeveelheden mangaan, die in verband is gebracht met aandachtstekorten en neurotoxiciteit bij zuigelingen. Het Israëlische ministerie van volksgezondheid heeft onlangs een advies uitgebracht waarin staat dat baby's sojaformules helemaal moeten vermijden.



Antinutriënten in sojablok-enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering en van nature voorkomende fytaten blokkeren de absorptie van essentiële mineralen. Dit is het meest zorgelijk voor veganisten en vegetariërs die soja eten als hun belangrijkste eiwitbron, en voor vrouwen in de menopauze die hun soja-inname verhogen door supplementen.

Soja bevat fytochemicaliën - voedingsstoffen voor planten met ziektebestrijdende activiteit - genaamd isoflavonen. Studies beweren dat isoflavonen de eigen oestrogenen van het lichaam kunnen nabootsen, waardoor de oestrogeenspiegels van een vrouw stijgen, die na de menopauze vallen en opvliegers en andere symptomen veroorzaken. Aan de andere kant kunnen isoflavonen ook de oestrogenen van het lichaam blokkeren, wat kan helpen bij het verlagen van hoge oestrogeenspiegels, waardoor het risico op borstkanker of baarmoederkanker vóór de menopauze wordt verminderd. (Hoge oestrogeenniveaus zijn in verband gebracht met kankers van het voortplantingssysteem bij vrouwen.)

Hoewel de isoflavonen van soja een adaptogeen effect kunnen hebben (waar nodig bijdragen aan een oestrogeenverhogend of -blokkerend effect), kunnen ze bij sommige mensen ook hormoongevoelige kankers bevorderen. Studies naar de effecten van isoflavonen op menselijke oestrogeenspiegels zijn tegenstrijdig en het is mogelijk dat ze mensen anders beïnvloeden. Bij mannen heeft soja volgens Daniel de testosteronspiegel en de zin in seks verlaagd.

Bauman gelooft dat verwerkt sojaproducten problematisch zijn, maar beweert dat soja gunstige hormoon-bemiddelende effecten heeft. 'Mensen zijn grotendeels gericht op gemak', zegt hij. 'We kijken naar deze hele markt voor bewerkte voedingsmiddelen en we maken generalisaties over een fabriek. Is soja het probleem, of is het de behandeling en verpakking en verwerking van de plant?

'Primaire voedselbronnen zijn goed. Er was eens een boon, maar toen werd hij gekookt en geperst en werd de pulp afgescheiden en werd hij verwarmd en verwerkt voor een betere houdbaarheid en een beter mondgevoel. Sojamelk is het tweede of derde niveau qua verwerking. '

Bauman eet-voor-gezondheidbenadering vraagt ​​om een ​​verscheidenheid aan natuurlijke en seizoensgebonden onbewerkte hele voedingsmiddelen, waaronder matige soja, afgestemd op individuele biochemie en gevoeligheden. 'Soja gebruiken als onderdeel van een dieet kan bijvoorbeeld verlichting brengen voor de perimenopauze', zegt hij. 'Gooi de soja weg en je gooit de isoflavonen weg.' (Het is mogelijk om in mindere mate plantaardige oestrogenen te verkrijgen uit andere voedingsmiddelen, zoals limabonen of vlas.) 'De literatuur is uitgebreid over de voordelen van soja, en dat moet altijd worden vermeld, net zoals de gevaren zouden moeten zijn. Dat is wetenschap. Deze studies zijn niet belachelijk of gekunsteld, maar bekijk ze eens. Wie financiert ze? ' vraagt ​​Bauman.

'Er zijn veel problemen met deze studies,' zegt Daniel, eraan toevoegend dat de gezondheidsclaim voor het hart van 1999 een door de industrie gefinancierd initiatief was. 'Zelfs als er positieve informatie is, en zelfs als deze studies goed zijn opgezet, moeten we dat afwegen tegen het feit dat we ook echt goede studies hebben die de gevaren aantonen. Het voorzorgsbeginsel is beter dan genezen. Mogelijke voordelen worden ruimschoots gecompenseerd door bewezen risico's. '

Daniel en Bauman zijn het eens over de voordelen van variëteit. 'Mijn ervaring als klinisch voedingsdeskundige is dat mensen met een gevarieerd dieet de neiging hebben niet in problemen te raken', zegt Daniel.

'We willen bepaalde voedingsmiddelen in deze samenleving demoniseren', zegt Bauman. 'Als je een fout wilt vinden, zul je die vinden. Het komt erop neer: wat is een gezond dieet? '

Bron: Utne

Reprinted from Terrain (Spring 2007), published by Berkeley's Ecology Center. Dedicated to fine feature writing about environmental issues, Terrain is distributed free throughout Northern California. Subscriptions: $15/yr. (3 issues) from 2530 San Pablo Ave., Berkeley, CA 94702; www.ecologycenter.org/terrain.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten