vrijdag 16 augustus 2019

Gekweekte Noorse zalm: 's werelds meest giftige voedsel' krijgt een facelift

Het is het 'meest giftige voedsel' ter wereld genoemd. Nu ondergaat gekweekte zalm uit Noorwegen een reputatieherstel in een onderzoek waaruit blijkt dat het volkomen veilig is, zelfs voor zwangere vrouwen. Dat is hoffelijkheid van veranderingen in het visvoer en zou geruststellend moeten zijn.
Ik ben een beetje cynisch, gezien het feit dat Noorwegen een van 's werelds grootste leveranciers van zeevruchten is, zowel wild als gekweekt, en de gevestigde belangen. Ik zou mijn gezonde weddenschappen nog steeds afdekken met wilde zalm. MEVROUW Door Pierre-Henry Deshayes gekweekte zalm

Gekweekte Noorse zalm - herhaaldelijk bekritiseerd vanwege de vermeende effecten op de gezondheid - kan veilig worden gegeten, zelfs door zwangere vrouwen, aldus een nieuw rapport van experts.


Gekweekte zalm, een vast onderdeel van kerst- en nieuwjaarsvieringen in Europa, is steeds controversiëler geworden, met een Frans tv-programma dat vorig jaar het 'meest giftige voedsel ter wereld' noemde.

Maar gezondheidswaakhonden die door de Noorse regering zijn belast met het onderzoek naar het probleem, zeggen dat vooral vrouwen meer van de vis moeten eten.

"De voordelen van het eten van vis wegen veel zwaarder dan het onbeduidende risico van verontreinigende stoffen en andere stoffen," zei Janneche Utne Skaare van het Wetenschappelijk Comité voor voedselveiligheid (VKM) in Noorwegen.

"Gezien het huidige niveau van de gevaarlijkste toxines zoals PCB's, dioxines en kwik, zouden zelfs mensen die veel vette of witte vis eten, ze niet in schadelijke hoeveelheden absorberen," vertelde Skaare, een bioloog en toxicoloog, aan de publieke omroep NRK.

Noorwegen is 's werelds grootste producent van gekweekte zalm en het is een van de belangrijkste exporteurs van het land na olie.

De Noorse autoriteiten hadden eerder jonge en zwangere vrouwen geadviseerd om hun consumptie van vette vis te beperken tot twee maaltijden per week om hun kinderen niet bloot te stellen aan gezondheidsrisico's.

 Waarschuwing opgeheven

Maar die waarschuwing voor het eten van zalm, forel, makreel en haring is nu opgeheven. Het nieuwe VKM-rapport benadrukt zelfs "hoe belangrijk het is dat deze groep vis eet, omdat bewezen is dat moeders die vis eten een positief effect hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van foetussen en baby's die borstvoeding krijgen", zei het publiek hoofd gezondheid Knut-Inge Klepp.

Volgens het nieuwe rapport bevat gekweekte zalm nu 70% minder dioxines en PCB's dan toen de Noorse autoriteiten in 2006 voor het laatst belangrijke tests deden, en de niveaus van kwik zijn gehalveerd als gevolg van veranderingen in de vis die nu wordt gevoed.

Plantaardige oliën hebben vismeel en olie grotendeels vervangen, die in 1990 90% van het dieet van gekweekte vis vormden.

Tests van de VKM tonen aan dat je zonder risico meer dan een kilo gekweekte zalm per week kunt eten, beweerden Noorse volksgezondheidsfunctionarissen.

Ze bevelen aan dat mensen minstens twee of drie op vis gebaseerde maaltijden per week eten, of tussen 300 en 450 gram (10,5-16 ounces), waarvan de helft vette vis moet zijn. - © 1994-2014 Agence France-Presse

Bron:biznews


Geen opmerkingen :

Een reactie posten