zaterdag 30 maart 2019

We zijn er wel degelijk wéér ingeluist toch Mark?

Uit een bericht van 21 november uit de Volkskrant blijkt

VVD en CDA willen niet zonder nieuwe waarborgen het VN-migratiepact van Marrakech steunen. Het kabinet zoekt daarom samen met andere Europese landen naar een extra stemverklaring die vastlegt dat ondertekening geen juridische consequenties heeft. Dat bevestigen meerdere bronnen binnen de coalitie.


De coalitie deed geen enkele moeite meer om de verdeeldheid over het migratiepact te verhullen. VVD-Kamerlid Malik Azmani (‘Ik zit niet te wachten op dergelijke documenten’) en CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg (‘goede intenties kunnen zich tegen ons keren’) lieten deze week onverholen huiver blijken over het plan. D66-leider Rob Jetten is juist hartstochtelijk voorstander van het pact, waaronder op 10 en 11 december 193 landen van de Verenigde Naties hun handtekening zouden zetten.

Tijdens de goedkeuringsfase van het uiterst omstreden VN-migratiepact, ook gekend als het Marrakeshpact, en de regeringscrisis die dat uitlokte, speelde het al dan niet bindend zijn van dat verdrag een sleutelrol in de discussie. De tekst was niet bindend, beweerden de voorstanders van ondertekening. Ook de tekst van het Marrakeshpact vermeldt expliciet het niet-bindende karakter ervan. Hoe niet-bindend precies moest een hoorzitting in de commissie buitenlandse zaken uitzoeken.

Een mogelijke oplossing lag toen in een mogelijk inlegvel dat bij het niet-bindende pact moest worden bijgesloten. Om te zeggen dat het zeker niet bindend was. Maar de aversie voor dergelijke pacten die op sluipende wijze toch juridisch binnen sijpelen en bindend worden was te groot voor en de coalitie waarschuwde daarvoor.

Het mocht niet baten, de Coalitie viel over het goedkeuren van het Marrakeshpact. Premier Rutte stond aan de goede kant van de geschiedenis weten we dat nog?

Het Europees parlement komt nu met het  bericht dat het Marrakeshpact wel degelijk bindend is volgens de juridische dienst van de Europese Commissie. Ze komen nu dat uit een nota met de titel De juridische effecten van de goedkeuring van het Globale Pact voor Veilige, Ordentelijke en Reguliere Migratie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, gedateerd op 1 februari 2019, maar nu pas uitgelekt.

De laatste paragraaf van de nota luidt: ‘Overeenkomstig het principe van loyale samenwerking moeten de lidstaten het bereiken van doelstellingen van de Unie faciliteren, met inbegrip van de implementering van het VN-Migratiepact. Tegelijkertijd moeten zij zich onthouden van elke handeling die het bereiken van deze doelstellingen in gevaar kan brengen’.

Dus Mark, wist jij hier van of ben je nu werkelijk zo stom om er ons met het hele land weer in te luizen voor de zoveelste keer,
Of kom je er nu wéér mee weg "foutje" sorry.

Een premier die keer op keer in de fout gaat, of erger nog zijn personeel opoffert en zelf kan blijven zitten heeft volgens mij meer met een soort maffiabaas te maken dan een zorgzame minister president die zijn land beschermd.

© Jeroen Ghuijs bronnen uit diverse kranten

Geen opmerkingen :

Een reactie posten