dinsdag 26 maart 2019

Wat is artikel 13? Controversiële EU-auteursrechtwetgeving heeft een eindstemming "CENSUUR DUS"

Een fel betwiste auteursrechtbepaling achtervolgt Europa, en pleitbezorgers van internetvrijheid en makers van inhoud. Artikel 13, waarmee de eindstemming wordt geconfronteerd, zou zware beperkingen opleggen aan het delen van inhoud, van films tot memes.

De voorgestelde wet vereist dat iedereen die auteursrechtelijk beschermde inhoud deelt, toestemming krijgt van rechthebbenden, zelfs als de inhoud slechts een geanimeerd gif op Twitter is. Zelfs het hergebruiken van een afbeelding voor een meme zou toestemming van de maker van de afbeelding vereisen, omdat terwijl memes worden beschermd als parodieën onder de huidige auteursrechtwetgeving, een geautomatiseerd filter niet in staat is om een ​​parodie en een ripoff te onderscheiden.


Als de nieuwe richtlijn slaagt, worden door gebruikers gegenereerde inhoudsplatforms van Facebook naar Wikipedia gedwongen om " uploadfilters " te implementeren om ervoor te zorgen dat materiaal niet in conflict komt met het auteursrecht van iemand anders of het risico loopt vervolgd te worden. Het filter analyseert de inhoud die wordt geüpload, vergelijkt deze met een database met auteursrechtelijk beschermde werken en geeft toestemming voor de passage of schuift deze terug naar de uploader. Onbetaalbaar, kwetsbaar voor bugs en vatbaar voor uitgebreide censuur op onderpand, dergelijke filters hebben het potentieel om de vrije uitwisseling van informatie die het internet is gaan vertegenwoordigen effectief te omzeilen.

Een versie van artikel 13 is in september door het parlement aangenomen, ondanks de wijdverspreide publieke verontwaardiging en gemuteerd tot een nog beperkter voorstel tijdens onderhandelingen met gesloten deuren tussen wetgevers en grote bedrijven. Het heeft een eindstemming voordat het wet wordt.

Om deze redenen en nog veel meer zijn veel internetgebruikers ontzet over het vooruitzicht dat de wet kan worden aangenomen. Het is moeilijk om je voor te stellen dat de informatiesnelweg tot een stop-and-go-tolweg is teruggebracht, net zoals de afgelopen jaren de spraak op sociale media duidelijk minder gratis is geworden.

Het idee om het internet aan te passen aan het auteursrecht vereist de meeste makers niet - in wezen de informatie-vrijheid genie terugduwen in de fles - heeft oppositie ontlokt van internet royalty, waaronder Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web zelf. Zo'n 70 online pioniers ondertekenden een brief waarin ze waarschuwden dat de wetgeving het internet verandert in ' een tool voor geautomatiseerde bewaking en controle van haar gebruikers' .

Door gebruikers gegenereerde inhoudplatforms, waaronder Reddit, Twitch, Pornhub en Wikipedia, stelden protesten op tegen hun naderende ondergang, zwartden hun bestemmingspagina's een dag lang, terwijl tienduizenden demonstranten de straat op gingen in steden in heel Europa.

De eindstemming over de EU # CopyrightDirective is aan het gebeuren DEZE WEEK! Tientallen leden van het Europees Parlement hebben nog geen besluit genomen over de manier waarop ze moeten stemmen over de desastreuze # CopyrightDirective van de EU . Zo kunt u ze nu bellen en aangeven hoe ze # Article11 en # Article13 moeten verwijderen !" Tientallen leden van het Europees Parlement hebben twijfels over hoe te stemmen ", tweette de Electronic Frontier Foundation, met de nadruk op de campagne " Save Your Internet " die hij beloofd heeft tot het bittere einde te vechten. " Iedereen is ertegen: kunstenaars, kleine bedrijven, grote bedrijven, de makers van internet, en meer dan 5 miljoen mensen die de petitie hebben ondertekend om de censuurmachine te stoppen die het zou creëren ," zei de groep.

Het is moeilijk om aanhangers te vinden voor de beperkende bepaling buiten ledenregeringen en rijke auteursrechthoudende bedrijven. " Zo'n enorme druk voor pre-publicatie filtering is niet een noodzakelijk, noch een evenredig antwoord op online inbreuk op het auteursrecht ", betreurde David Kaye, speciaal VN-rapporteur voor vrijheid van mening en meningsuiting.

Opnameactiviteitsgroepen IMPALA, Association of Independent Music, Dutch Collecting Society for Music Works en International Confederation of Societies of Societies and Composers hebben zich verenigd om de wetgeving op te vrolijken. Hun fortuin werd gemaakt voor het internet en zal doorgaan, zelfs als het internet verlamd is door regels.


Het is niet overdreven om te stellen dat artikel 13 het potentieel heeft om internet te veranderen zoals Europeanen het kennen - en de rest van de wereld zou dom zijn om te denken dat de effecten ervan zullen stoppen aan de grenzen van de EU. Het valt nog te bezien of het Europees Parlement bereid is om de wil van het volk te trotseren op winst op korte termijn.

Bron: RT

Geen opmerkingen :

Een reactie posten