© Wyke Potjer
Om de CO2-uitstoot van de afgelopen tien jaar te neutraliseren, moeten we meer bomen gaan planten. Dat stelt Dr. Thomas Crowther van de Technische Universiteit (ETH) in Zürich, Zwitserland. Om precies te zijn heeft hij het over 1,2 biljoen bomen. Oftewel 1.200.000.000.000. Dat is een miljoen tot de tweede macht of – anders gezegd – een miljoen keer een miljoen. Het is duidelijk: we hebben het hier niet over kleine aantallen.
Drie biljoen bomen op aarde
De ecoloog presenteerde zijn bevindingen op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Washington D.C. Uit zijn onderzoek blijkt dat de aarde op dit moment 3 biljoen bomen heeft. Een aantal waar ook Yale University op uitkwam na onderzoek in 2015. Dat is 2,5 keer zoveel als het genoemde aantal dat we moeten bijplanten om de CO2-uitstoot van de afgelopen 10 jaar te neutraliseren.
Ruimte genoeg
Dat lijkt een onhaalbaar aantal, maar volgens Crowther is er ruimte genoeg op de aarde om 1,2 biljoen bomen bij te planten. En bomen zijn volgens hem ons beste wapen in de strijd tegen klimaatverandering, zo is te lezen in The Independent. Hij stelt zelfs dat het planten van 1,2 biljoen bomen een groter effect heeft op het klimaat dan bijvoorbeeld de overstap naar schone energie of een plantaardig dieet. Waarmee we niet willen zeggen, dat je die twee dingen niet hoeft te doen.
Vraag is dan natuurlijk waar al die bomen moeten komen te staan? Want met de groeiende wereldbevolking lijkt het niet zinvol om er bijvoorbeeld landbouwgrond aan op te offeren. Dat hoeft ook niet, volgens Crowther. Hij denkt dat er genoeg vervallen en verlaten land te vinden is om al die bomen te planten. “Het is een prachtig doel, omdat iedereen erbij betrokken kan zijn,” zegt Crowther.
159 bomen per persoon
En dat moet bijna ook wel. Willen we de 1,2 biljoen bomen een beetje op tijd in de grond hebben, dan zouden alle mensen op aarde elk 159 bomen moeten planten. En dat is waarschijnlijk niet binnen afzienbare tijd gepiept. Toch is er hoop. Een paar weken geleden bleek immers uit satellietbeelden van de NASA dat de aarde groener is dan 20 jaar geleden.
India heeft het wereldrecord bomen planten
Die groene winst lijkt vooral gemaakt te zijn in landen als India en China. Vooral India lijkt elk wereldrecord te breken als het gaat om het planten van bomen. Zo wisten 800.000 Indiërs binnen 24 uur 50 miljoen bomen te planten, schreef het Amerikaanse blad Forbes. Kijk dan komen we ergens.
Het is haalbaar
Eerder schreven we al dat er een ‘grote groene muur’ wordt aangelegd in Afrika en dat ze in Groot Brittannië bezig zijn met de aanleg van een nieuw bos met 50 miljoen bomen. Australië doet daar nog een schepje bovenop en kondigde twee weken geleden aan dat ze de komende 11 jaar maar liefst 1 miljard bomen gaan planten. Met die aantallen en in dat tempo lijkt die 1,2 biljoen bomen waar Crowther het over heeft ineens helemaal niet zo onhaalbaar. En wat is er nou leuker dan samen een aantal bomen planten om de wereld een beetje groener te kleuren?
Wat denk jij? Gaat het planten van 1,2 biljoen bomen onze planeet redden? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
Bron: HetKanWel
James de DeMeo, antropoloog en socioloog schreef het boek, Saharasia. Een studie en onderzoek naar de oorzaak van geweld. Hij gaat ruim 5000 jaar terug en komt uit in het midden oosten. Een enorm gebied dat nu bekend staat als de Sahara en zich uitstrekt tot aan India (je kunt het perfect zien vanuit het heelal) was ooit een groen en waterrijk deel van de planeet met enorme bossen en meren. Om de een of andere reden, het boek behandelt dit onderwerp niet, is dit veranderd in een woestijn waardoor er hongersnoden en ellende ontstond en als gevolg daarvan het recht van de sterkste. De verandering van het matriarchaat naar het patriarchaat met alle gewelddadige gevolgen van dien. Gevolgen en een toestand waar we als mensheid nog steeds mee te maken hebben. De conclusie die hij, en anderen trekt, is dat de mens natuur en bossen nodig heeft om vreedzaam te blijven. Saharasia; ISBN 978-0980231649. James DeMeo.
BeantwoordenVerwijderenHet moeten wel niet allemaal dezelfde bomen zijn, maar dat zullen ze toch wel snappen ...
BeantwoordenVerwijderenTop idee, beginnen lijkt mij.
BeantwoordenVerwijderen