woensdag 9 januari 2019

Exoplaneet 'Mini-Neptune' gevonden in een baan om van een op 53 lichtjaar staande ster

NASA GODDARD SPACE FLIGHT CENTER
© Sid Perkins 7 januari, 2019, 17:15 uur
Een warme, gasvormige planeet ongeveer drie keer de diameter van de aarde omcirkelt een oranje dwerg ster ongeveer 53 lichtjaar weg, meldden astronomen vandaag op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Astronomical Society in Seattle, Washington. 
De planeet, genaamd HD21749b (hierboven afgebeeld in de afbeelding van een kunstenaar), is een van de drie kleine exoplaneten die zijn ontdekt door een van de nieuwste satellieten van NASA.


HD21749b heeft een geschatte dichtheid met betrekking tot die van water . Dat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat het een rotsachtige planeet zoals de aarde is, hoewel het enkele rotsachtige delen kan hebben. Het is ook een stuk heter dan onze thuisplaneet, in een baan om de zon - HD21749 - op ongeveer de helft van de afstand van waaruit Mercurius om onze ster draait. Gegevens suggereren dat de planeet een relatief toasty bewolkingstemperatuur van 149 ° C heeft, enigszins koeler dan Mercurius omdat de gastster HD21749 iets kleiner en koeler is dan onze zon.

De planeet werd voor het eerst ontdekt door NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite, die werd gelanceerd in april 2018. Die sonde is ontworpen om te zoeken naar de minieclips die optreden wanneer planeten voor hun gastheersterren passeren, gezien vanaf de aarde. Latere analyses van oude gegevens verzameld door op de grond gebaseerde telescopen hielpen de wetenschappers het 36-dagen-lange "jaar" van de planeet te berekenen.

In een nog niet geconfirmeerde bevinding, ingediend bij The Astrophysical Journal Letters , rapporteert het team ook het detecteren van een planeet op ware grootte die eens in de 7,8 dagen rond de HD21749 draait. Omdat die planeet nog dichter bij zijn gastheerster cirkelt dan HD21749b, zou het waarschijnlijk een oppervlaktetemperatuur hebben die veel heter is.

Bron: Science Space

Geen opmerkingen :

Een reactie posten