dinsdag 15 januari 2019

Bijzondere Supermaan Bloedmaan Wolfmaan en maansverduistering 20 op 21 Januari

In de nacht van zondag 20 op maandag 21 januari trakteert de maan ons op een show van jewelste, als we NASA mogen geloven. Dan is er namelijk niet alleen sprake van een supermaan, bloedmaan of wolfmaan, maar worden deze drie fenomenen gecombineerd tot een super-bloed-wolfmaan. Je snapt: dat komt niet vaak voor. Een korte uitleg:


1. Supermaan
Als de volle maan op z’n allerdichtst bij de aarde staat, en daardoor groter en feller lijkt dan normaal, dan noemen we dat een supermaan. Misschien lijkt het op 21 januari alsof je ‘m bijna kunt aanraken, maar verkijk je daar niet op. De supermaan staat dan alsnog zo’n 357.638 kilometer bij ons vandaan.


2. Bloedmaan
Als de maan precies in de schaduw van de aarde staat – en er dus een totale maansverduistering is – buigt de aarde al het licht van de zon af, behalve het licht uit het rode spectrum. Omdat dit rode licht op de maan valt, wordt deze rood en donkerder. Dat noemen we een bloedmaan. Hóe rood de maan precies zal zijn is nog even afwachten. Dat wordt beïnvloed door de hoeveelheid vervuiling in de lucht, door bijvoorbeeld bosbranden en vulkaanuitbarstingen.

Supermaan + bloedmaan = superbloedmaan
Soms is de maan zowel heel dichtbij (supermaan) als totaal verduisterd (bloedmaan), net als op 21 januari het geval zal zijn. Dat noemen we een superbloedmaan.

3. Wolfmaan
Vroeger kreeg iedere volle maan in het jaar een naam. De eerste volle maan werd ‘wolfmaan’ genoemd. Je raadt het al: de maan van 21 januari is de eerste van 2019, en dus een wolfmaan!

Een van de mooiste shows in de ruimte
Volgens NASA gaat het om ‘een van de mooiste shows in de ruimte’. Zet zondagavond 20 januari je stoeltje, verrekijker en goed gezelschap klaar, want naar verwachting kunnen we vanaf 03.36 uur het driedubbele spektakel aanschouwen. Of sta maandag 21 januari wat vroeger op: om 06.13 uur moet de super-bloed-wolfmaan op z’n hoogtepunt zijn. Om 08.50 uur is het afgelopen met de pret. Snel douchen en naar je werk, en je collega’s jaloers maken met de mooie foto’s die je door je verrekijker heen nam. Of stuur ze naar ons, maken we er een mooi lijstje van. Foto’s kun je sturen naar 

Kijktip in Utrecht
Er is een supergoede nachtelijke kijkspot in Utrecht, namelijk de ‘berg’ in het Griftpark. Bovenop die berg staat een lantaarnpaal, maar die kun je met een schakelaar uitzetten om, zonder lichtvervuiling, een paar minuten naar de hemel te staren.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten