vrijdag 6 mei 2016

Lekker zo'n Fleecetrui? Beter toch maar niet!!!

Fleecetruien dramatisch voor oceanen


Een fleecetrui scheidt in de wasmachine bij elke wasbeurt een miljoen microvezels af. De Plastic Soup Foundation en G-Star RAW willen hier zo snel mogelijk een einde aan maken.
Het leek zo prachtig: plastic inzamelen en verwerken tot nieuwe producten. Kleding van fleecemateriaal bijvoorbeeld. Lekker warm, wollig, te verwerken in alle kleuren en prints. Goedkoop, ook nog.
Helaas is er nu een erg vervelend nadeel aan het licht gekomen. Bij het wassen scheidt fleecemateriaal microscopisch kleine plasticdeeltjes af, in gigantische hoeveelheden zelfs. Door waterzuiveringsinstallaties zijn deze vezels niet af te vangen waardoor het plastic uiteindelijk de zee en de oceanen vervuilt. Het is eigenlijk ook niet meer op te ruimen.
Het eindresultaat? Volgens schattingen zal er in 2025 een ton plastic per drie ton vis in de oceanen aanwezig zijn. In 2050 zal het gewicht van plastic dat van vis hebben ingehaald.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, veroorzaakte eerder een schokgolf door het gebruik van microplastics in cosmetica aan de kaak te stellen. Dit keer is het de kledingindustrie waar ze haar pijlen op richt: “Toonaangevend Europees onderzoek heeft onlangs aangetoond dat fleece kledingmateriaal een enorme hoeveelheid van 1.000.000 microvezels afscheidt, elke keer dat het gewassen wordt. Als je je voorstelt dat elke dag een paar miljard mensen over de hele wereld hun kleding wassen en dat bijna elk kledingstuk tegenwoordig plastic bevat, is het evident dat het absoluut noodzakelijk is deze veroorzaker van plastic soup te stoppen.” Iers onderzoek gaf in 2011 nog een lager aantal aan van 1900 microvezels per fleecetrui per wasbeurt.
G-Star en de Plastic Soup Foundation hebben nu hun krachten gebundeld met een strijd tegen de microfiber om deze negatieve ontwikkeling in een relatief vroeg stadium te stoppen. 
De Plastic Soup Foundation en G-Star roepen andere modebedrijven, wasmachinefabrikanten en de textielindustrie op om de internationale Ocean Clean Wash te ondersteunen. De ondertekenaars van dit initiatief dragen bij aan de ontwikkeling van een of meer innovatieve oplossingen die de afgifte van microvezels van (kunststof)kledingstukken in de toekomst zullen tegengaan. Bijvoorbeeld weefsels die geen microvezels loslaten of wasmachinefilters die de vrijgekomen vezels opvangen.
Technologisch centrum LEITAT werkt mee aan het initiatief door de technische haalbaarheid van de voorgestelde oplossingen te onderzoeken.
Frouke Bruinsma, Corporate Responsibility-directeur van G-Star, zegt: “Met ‘RAW for the Oceans’ waren wij het eerste kledingmerk dat denim maakt van gerecycled plastic uit de oceaan en we beginnen nu de 10 procent conventionele polyester in onze collectie volledig te vervangen met gerecycled plastic. We willen vooruitgang blijven boeken door middel van duurzame innovatie en bundelen onze krachten met de Plastic Soup Foundation om de strijd van tegen de microvezel aan te gaan. Alleen een sterke alliantie van toegewijde stakeholders over de hele wereld kan het tij te keren. Iedereen is welkom om mee te doen.”

Geen opmerkingen :

Een reactie posten