maandag 23 mei 2016

Alternatieve energie uit kleine golfjes


Vincent Dekker − 16/02/16, 10:30
WEBLOG Hoe hoger de golf, hoe meer energie er in zit. Dus graag mega-hoge golven voor je elektriciteitsopwekking? Nee, het Nederlandse Teamwork Technology houdt het liever bij klein maar fijn.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat 'klein' hier toch nog een relatief begrip is. Met 10 tot 15 meter hoogte past de Symphony golfenergiecapsule niet in een tuinvijver. Maar de onderwater 'lippenstift' wordt toch al zo'n vijf keer kleiner dan zijn voorganger Archimedes Wave Energy, bij dezelfde stroomopbrengst. De Symphony heeft geen megagolven nodig maar juist kleine en middelgrote golven. Een groot voordeel, want hoge golven veroorzaken enorme krachten en vergen dus ook zeer sterkte, kostbare, constructies.


Voluit in golfenergie
Fred Gardner van Teamwork Technology en Idea, de 'incubator' bij de InHolland hogeschool in Alkmaar, kwam toch weer uit bij zijn oude liefde: golfenergie. In 2004 had hij al zijn Archimedes in Portugal kunnen testen, waarna een Schots bedrijf met de technologie de markt op zou gaan. In ruil voor de verkoop mocht Gardner zich jarenlang niet met het idee van de Archimedes bezighouden. Maar de ontwikkeling bij het Schotse bedrijf schoot niet op, en nu is de termijn van het concurrentiebeding verstreken. Gardner mag weer voluit gaan bij golfenergie.

'Ik heb eerst allerhande andere systemen onderzocht, maar kwam uiteindelijk toch weer bij het principe van de Archimedes uit', vertelt Gardner in zijn Alkmaarse kantoor (waar hij eerder over ECN's veelbelovende warmtepompvertelde). Inmiddels zijn daar wel twee cruciale verbeteringen voor bedacht die de nieuwe Symphony veel kleiner, goedkoper en efficiënter maken.
  • © Teamwork Technology.
    Het rolmembraan gevuld met water drukt dat water in en uit de luchtkamer. Dat laat een generator draaien.
Rolmembranen
De Symphony is een soort lege huls die om een kleinere huls op en neer kan bewegen, met in de kop van die binnenhuls een luchtreservoir. Daalt de buitenhuls, dan perst die water naar binnen en drukt de lucht in het reservoir samen. Stijgt de buitenhuls, dan dalen water- en luchtdruk. Met de kracht van het in- en uitstromend water wordt een generator aangedreven.

Veel golfenergiesystemen werken op basis van drukverschillen in de golven. Gardner: 'Het bijzondere van de Symphony is dat alleen de buitenhuls op en neer beweegt en niet het hele systeem. Het apparaat varieert daardoor in volume. Dit kan dankzij twee rolmembranen. Zij brengen het water in beweging. De rolmembranen sluiten het binnenwerk af van de buitenwereld, werken als pomp en fungeren als lager." Waar die membranen lange tijd een enorme technische uitdaging leken, blijkt de multinational en rubberspecialist Trelleborg ze nu toch te kunnen maken.

Patentaanvraag
Een tweede vernieuwing blijft nog even in nevelen gehuld. 'We hebben een speciale turbine ontwikkeld. Details kan ik nog niet geven, want er loopt een patentaanvraag. Studenten van InHolland en de TU Twente zijn er mee bezig.'

Al met al maakt dit de Symphony vijf maal kleiner en veel goedkoper dan zijn voorganger Archimedes. En de Symphony kan al bij kleine golven veel energie opwekken. Een golf van 20 centimeter hoog, zorgt al voor een beweging van twee meter van de capsule. Gardner: 'Dit komt doordat de golven het systeem 'opslingeren'. Een zelfde effect als dat van een bataljon soldaten dat op een brug marcheert.  Een grote brug kan door al die kleine gelijktijdige pasjes enorm gaan schommelen en zelf instorten.'

Volgend jaar test
Dit jaar worden alle componenten gebouwd. Volgend jaar moet dan een testmodel van ongeveer 7 meter hoog te water gelaten kunnen worden en zal blijken of het systeem zijn beloften waarmaakt.

BRON:

Geen opmerkingen :

Een reactie posten