donderdag 22 november 2018

gigantische futuristische 'Tesla Tower' in verlaten bossen in de buurt van Moskou

Nee, het is geen buitenaardse kolonie, een tijdmachine of zelfs een Russische versie van het ionospherische HAARP-programma van Amerika. Maar in een bos in de buurt van Moskou heeft deze "bliksemmachine" uit het Sovjet-tijdperk een capaciteit die aantoonbaar gelijk is aan de volledige elektriciteitsoutput van Rusland.

Bloggers komen samen om dit technische wonder te aanschouwen, dat de "High Voltage Marx en Tesla Generators Research Facility" is genoemd. Het testbereik, een afdeling van het Russian Electrical Engineering Institute, bevindt zich in de slaperige stad Istra, 40 kilometer ten westen van Moskou .

Het is gelegen in een relatief klein bos naast het New Jerusalem Monastery aan de rand van de stad.
Afbeelding van Google Maps
Het geheime, open-air, hoogspannings testapparaat werd eind jaren 70 gebouwd voor het testen van isolatoren om voertuigen, vliegtuigen en elektronische apparatuur te beschermen tegen bliksem.

 De faciliteit is absoluut uniek; zoiets bestaat nergens ter wereld, vooral vanwege de uitstekende oplaadcapaciteit. Op zijn maximale operationele capaciteit heeft de gigantische Marx-generator, wanneer bliksem wordt geloosd op een geïsoleerd platform, het vermogen dat gelijk is aan alle energieopwekkingsfaciliteiten in Rusland - inclusief thermo-elektrische, hydro-elektrische, nucleaire, zonne- en windenergiecentrales gecombineerd. Maar slechts voor ongeveer 100 microseconden, meldde Rossiya-1 TV.


De Marx-generator is vernoemd naar de Duitse elektrotechnisch ingenieur Erwin Otto Marx, die het al in 1924 beschreef. In Rusland staat het bekend als de Arkadyev-Marx-generator, zoals de Russische natuurkundige Vladimir Arkadyev en zijn collega, gerenommeerd wetenschappelijk filmregisseur Nikolay Baklin, bouwden een zogenaamde "bliksemmachine" 10 jaar eerder, in 1914.

De Istra "bliksemmachine", ongeëvenaard in zijn ontlaadcapaciteit, bestaat uit een transformatorcascade met een capaciteit van 3 Megawatt; een 9 Megawatt gepulseerde spanningsgenerator (PVG) van 39,3 meter hoog, geschikt voor het creëren van 150 meter kunstmatige bliksem, vermoedelijk de grootste ter wereld; en een 2,25 Megawatt constante spanning eenheid.


De testbank geeft een bliksem af van een gewenste capaciteit op een speciaal zwaar geïsoleerd platform waarop een te testen apparaat of materiaal wordt geplaatst. Het platform zit vol met sensoren die laten zien hoe de elektrische ontlading het geteste object precies beïnvloedde.

Wanneer de installatie in werking is, is de statische lading in de "hete zone" zo groot dat het haar van iedereen die aanwezig is, borstelharen vormt. In een tv-verslag gemaakt voor Rossiya-1 TV, zei het personeel dat eens een nieuwsgierige waarnemer de faciliteit binnendrong en het proefterrein betrad midden in een experiment, toen condensors tot het maximum werden opgeladen.

"God weet alleen hoe deze kerel in leven bleef en niet werd getroffen door een ontlading", zei Vladimir Sysoev, een vooraanstaand onderzoeksmedewerker bij de faciliteit.

Anderen zeggen dat bliksem nog steeds een kwestie is van diepgaand onderzoek, en dat verschillende bomen die op een kluit rond de testbank zijn gebrand, dienen als een herinnering dat bliksem heel moeilijk te beheersen is.

Het Istra-onderzoekscentrum heeft sinds de Sovjettijd veel tests uitgevoerd. Enkele van de laatst uitgevoerde tests waren de bliksembeveiligingstests voor het Russische Sukhoi Superjet-vliegtuig.

Omdat de installatie erg duur is om te bedienen, is deze alleen ingeschakeld voor speciale gelegenheden.

In tegenstelling tot het beroemde High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) in de VS, was de Marx-generator in Istra nooit bedoeld om het weer te moduleren, maar net als HAARP was het betrokken bij het ontwerpen van wapens voor de toekomst.

Naast de onderzoeksfaciliteit is er nog een testcentrum, genaamd "Allure." Het is een stationaire simulator van de elektromagnetische puls (EMP) die nodig is om de robuustheid van militaire en civiele luchtvaartapparatuur te testen om elektromagnetische velden met een natuurlijke en kunstmatige aard te stimuleren.

Een EMP gecreëerd door een nucleaire explosie is in staat om elektronische apparatuur terminaal te beschadigen , dus het vermogen om een ​​kunstmatige EMP te creëren, vooral zonder een nucleair apparaat te exploderen, is waardevol in militaire zin. Daarom is een EMP-wapen de droom van een generaal in elk land.

Het Allure-complex zou onderdeel worden van een groots wetenschappelijk gebouw, met een koepel van 118,4 meter hoog en 236,5 meter breed, maar toen de constructie bijna klaar was, implodeerde de kolossale structuur, instortend op de vroege ochtend van 25 januari 1985 Het gebouw werd nooit gereconstrueerd, hoewel de ronde basis te zien was vanuit de ruimte (coördineert 55 ° 55 '8 "N, + 36 ° 49' 7" E).

Hoewel de koepel afbrokkelde vanwege fouten in de constructie, had de instorting onbedoelde historische gevolgen.

De hooggeplaatste Sovjetcommunistische partijbeambte in Moskou die toezicht hield op de bouw van de Istra-koepel, werd ontslagen en naar een afgelegen detachering gestuurd als straf.

Hij werd vervangen door collega-communistische apparatikik Boris Jeltsin, die werd uitgenodigd om in Moskou te werken en uiteindelijk de eerste president van Rusland werd.

Bron: RT De meeste foto's bij het artikel zij er blijkbaar niet meer. Red.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten