dinsdag 4 december 2018

Mos ontdekt dat in staat is om arseen uit drinkwater te verwijderen

Mos dat in staat is arseen te verwijderen uit verontreinigd water is ontdekt door onderzoekers van de Universiteit van Stockholm. Binnen slechts een uur verlaagt het waterarsenicum tot niveaus die onschadelijk genoeg zijn voor consumptie. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Pollution .

In het noorden van Zweden is water uit mijngebieden vaak verontreinigd met arsenicum . Het watermos Warnstofia fluitans, dat in het noorden van Zweden groeit, heeft het vermogen om arseen snel uit het water te absorberen en adsorberen. De ontdekking zorgt voor een milieuvriendelijke manier om water van arsenicum te zuiveren. Een mogelijk scenario is om het mos in beken en andere waterlopen met een hoog arsenicum te laten groeien.


"We hopen dat het fabrieksmatige wetland-systeem dat we ontwikkelen het arseenprobleem in de noordelijke mijngebieden van Zweden oplost", zegt Maria Greger, universitair hoofddocent bij de afdeling Ecologie, Milieu en Plantenwetenschappen van de Universiteit van Stockholm en leider van het onderzoek groep.

"Onze experimenten tonen aan dat het mos een zeer hoog vermogen heeft om arseen te verwijderen, het duurt niet meer dan een uur om 80 procent van het arseen uit een vat met water te verwijderen." Tegen die tijd heeft het water zo'n laag arseengehalte bereikt dat het niet langer schadelijk is voor mensen ", zegt onderzoeksassistent Arifin Sandhi, die de experimenten heeft uitgevoerd.

In 2004 was het gebruik van arseenverbindingen in houtproducten verboden, maar arsenicum komt nog steeds in de grond en watersystemen als gevolg van mijnbouw. Dit gebeurt omdat de grond en het gesteente in bepaalde delen van Zweden van nature arseen bevatten. Dientengevolge bevat het drinkwater en water dat wordt gebruikt voor het irrigeren van gewassen ook verhoogde niveaus van arsenicum. De planten nemen het arseen uit de grond op en komen uiteindelijk terecht in het voedsel dat we eten. In Zweden is dit van toepassing op tarwe, wortelgroenten, bladgroenten, enz. In andere landen zijn er bijvoorbeeld hoge niveaus in rijst.

"Hoeveel arseen we consumeren, hangt uiteindelijk af van hoeveel van dit voedsel we eten, en ook hoe en waar ze zijn gekweekt. Ons doel is dat het op planten gebaseerde wetland-systeem dat we ontwikkelen het arsenicum zal filteren voordat het water wordt gedronken. water en irrigatie water . op die manier zal de arseen het niet in ons voedsel," zegt Maria Greger.Bron: phys org 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten