woensdag 14 november 2018

Meer mensen kiezen voor alternatieve geneeskunde

Het gebruik van complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM), zoals acupunctuur, massage, osteopathie en chiropractische behandeling, steeg van 12 procent van de bevolking in 2005 naar 16 procent van de bevolking in 2015, volgens een onderzoek onder leiding van onderzoekers van het Centrum voor Academische Eerstelijnszorg van de Universiteit van Bristol. 
Nochtans, was de toegang tot deze behandelingen ongelijk, bij vrouwen, en/of zij die beter de weg beter kennen in het zuiden van Engeland,wat betreft CAM waarschijnlijker 

Het onderzoek, gefinancierd door het National Institute for Health Research, uitgevoerd door Ipsos MORI en gepubliceerd in BJGP Open, vroeg volwassenen in Engeland naar hun CAM-gebruik in de laatste 12 maanden. Van een representatieve steekproef van 4.862 respondenten van 15 jaar en ouder zeiden 766 (16 procent) dat ze een CAM-beoefenaar hadden gezien.


Meer vrouwen dan mannen en meer mensen in hogere sociaaleconomische groepen (A-C) dan in lagere sociaaleconomische groepen (D-E) gebruikten CAM. Het gebruik van CAM was bijna tweemaal zo hoog in het zuiden van Engeland in vergelijking met het noorden en de Midlands.
De meerderheid van de CAM-gebruikers betaalde ofwel zelf voor de behandeling of liet deze betalen door vrienden of familie (67 procent). De meeste CAM-gebruikers - 70 procent - verwezen zichzelf (vonden de behandelaars zelf of via een aanbeveling van een vriend of familie).


De meerderheid van de CAM-gebruikers betaalde ofwel zelf voor de behandeling, ofwel liet deze betalen door vrienden of familie (67 procent). De meeste CAM-gebruikers - 70 procent - verwezen zichzelf (vonden de behandelaars zelf of via een aanbeveling van een vriend of familie).
Een klein deel werd door hun huisarts (17 procent) of andere gezondheidswerkers (vier procent) doorverwezen en meer daarvan waren afkomstig uit lagere sociaaleconomische groepen.

De belangrijkste redenen voor CAM-gebruik waren spier- en skeletproblemen, met name rugpijn (38 procent) en andere spier- en skeletpijn (nek-, schouder- of kniepijn) (22 procent). De geestelijke gezondheid was goed voor 12 procent van het CAM-gebruik, inclusief lichte depressie, angst of stress (zeven procent) en slaapproblemen, vermoeidheid of uitputting (vier procent).
Het gebruik van CAM was vrij gelijkmatig verdeeld over alle leeftijdsgroepen.

Professor Debbie Sharp, van het Centre for Academic Primary Care en hoofdauteur van de studie, zei: "Dit onderzoek toont aan dat CAM op grote schaal wordt gebruikt door de algemene bevolking, vooral voor problemen met het spierproblemen en de geestelijke gezondheid, met een lichte toename van het gebruik sinds 2005. De toegang is echter ongelijk en de meeste mensen die een CAM-beoefenaar zien, zijn beter af en betalen er zelf voor. We vroegen ook naar de bereidheid van mensen om voor CAM te betalen en vonden, niet verrassend, dat het gebaseerd leek te zijn op het vermogen om te betalen. Nochtans, zei 13 percent van niet-CAM gebruikers zij bereid zouden zijn om gedeeltelijk te betalen als ziektekosten verzekering of andere organisaties de rest betaalden.".

Dr. Ava Lorenc, co-auteur van het Centre for Academic Primary Care, voegde hieraan toe: "Het huidige Britse gezondheidsbeleid is voorstander van patiëntgerichte zorg en heeft een focus op preventie en zelfbeheer van de patiënt. Een grotere integratie van CAM-diensten in de eerstelijnsgezondheidszorg van de NHS zou de ongelijkheid in toegang die we bijvoorbeeld via sociaal voorschrijven hebben gevonden, kunnen aanpakken. Dit onderzoek maakte deel uit van een bredere scopingstudie voor een proef om de doeltreffendheid van CAM voor mensen met zowel musculoskeletale 1) als geestelijke gezondheidsproblemen te testen, die wij hopen aan het bewijsmateriaal - basis voor CAM zullen toevoegen

1) Musculoskeletale aandoeningen (MSA) zijn een verzamelnaam voor de problemen (pijn, jeuk, tintelingen, warmte, krampen, stijfheid …) ter hoogte van de musculoskeletale structuren (spieren, beenderen, pezen, ligamenten, zenuwen, gewrichten met het kraakbeen en de slijmbeurs).

Bron: The Hippocratic Post

Geen opmerkingen :

Een reactie posten