donderdag 15 november 2018

Gebrek aan zonnevlekken zou record koudegolf kunnen veroorzaken

"Het zou kunnen gebeuren in een kwestie van maanden", zegt Martin Mlynczak van NASA's Langley Research Center.

"De zon gaat een van de diepste zonneminima van het Ruimtetijdperk binnen", schreef Dr. Tony Phillips zes weken geleden, op 27 september 2018.

De ,,zonnevlekken zijn afwezig geweest voor het grootste deel van 2018 en de hogere atmosfeer van de Aarde beantwoordt dit beeld, zegt Phillips, redacteur van spaceweather.com

Gegevens van NASA's TIMED-satelliet laten zien dat de thermosfeer (de bovenste luchtlaag rond onze planeet) afkoelt en krimpt, waardoor de straal van de atmosfeer letterlijk afneemt.

Om de laatste ontwikkelingen bij te houden, hebben Martin Mlynczak van NASA's Langley Research Center en zijn collega's onlangs de "Thermosphere Climate Index" geïntroduceerd.

De Thermosphere Climate Index (TCI) vertelt hoeveel warmte stikstofmonoxide (NO) moleculen de ruimte in dumpen. Tijdens Solar Maximum is TCI hoog (wat "Warm" betekent); tijdens Solar Minimum is het laag (wat "Koud" betekent).

"Op dit moment is het inderdaad erg laag..... 10 keer kleiner dan we zien tijdens de meer actieve fasen van de zonnecyclus," zegt Mlynczak.De Thermosphere Climate Index door Mlynczak en collega's.
Geeft de tijden van Koud, Koel, Neutraal, Neutraal, Warm en Heet sinds 1940 weer.
Record koude in een kwestie van maanden

"Als de huidige trends zich doorzetten, zou het snel een Space Age record voor koude kunnen vestigen," zegt Mlynczak. "We zijn er nog niet helemaal zeker, maar het kan in een kwestie van maanden gebeuren.


Bron: iceagenow

Geen opmerkingen :

Een reactie posten