dinsdag 12 mei 2015

Nepal opnieuw getroffen door zware aardbeving

Nepal is dinsdagochtend (Nederlandse tijd) opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving met een kracht van 7,4 op de Schaal van Richter volgt op de zware aardbeving van ruim twee weken geleden. Dat meldt het Amerikaans seismologisch instituut USGS.


Volgens de eerste berichten zijn inwoners van de hoofdstad Kathmandu de straat op gevlucht. Door de aardbeving van ruim twee weken geleden kwamen zeker 8.046 mensen om het leven. 17.800 raakten gewond.

Tot in New Delhi kon de beving worden gevoeld. In Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, renden mensen volgens persbureau Reuters in paniek de straat op.

Eind april werd Nepal getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Die beving kostte aan meer dan 8150 mensen het leven, meer dan zeventienduizend mensen raakten gewond. Hele dorpen werden met de grond gelijk gemaakt door de bevingen of de aardverschuivingen die erop volgden. In tegenstelling tot die beving was de schok nu in afgelegen gebied, en lag het epicentrum dieper dan de beving van april, dat op 15 kilometer diepte lag. Hoe dichter aan de oppervlakte, hoe schadelijker de beving doorgaans.
 
Een Nepalese vrouw en haar kind in het dorp Ebi,
op ongeveer 60 kilometer van Kathmandu. 
© AFP

Vandaag werd bekend dat het Nepalese leger 117 mensen heeft gered uit drie afgelegen bergdorpen ten noorden van de hoofdstad Kathmandu. Onder hen zijn twee Amerikanen die naar Nepal waren gereisd om te zoeken naar een familielid dat sinds de aardbeving van ruim twee weken geleden vermist is.


In de drie dorpen, die populair zijn bij bergsporters, zijn door de beving honderden mensen omgekomen. De reddingsoperatie werd bemoeilijkt door een reeks lawines en het slechte weer in de Langtang-vallei, waarin de dorpen liggen.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten