dinsdag 12 mei 2015

De documentaire die niemand mocht zien van de publieke omroep

Gale Boetticher: Hoewel er deze week wat ophef was over de fuck-de-koningzaak, is censuur iets wat men vooral associeert met China, Rusland en allerlei exotische dictaturen. De meeste mensen verwachten niet dat het in Nederland gebeurt. Toch overkwam het de makers van de documentaire Skull and Bones.
Daan de Wit en zijn collega’s vertrokken eind jaren negentig naar de Verenigde Staten om een documentaire te maken over een semi-geheim genootschap met een enorme politieke en economische macht. The Order of Skull and Bones heeft zoveel invloed dat twee leden (John Kerry en George W. Bush) tegenover elkaar stonden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004. Ook is zij betrokken geweest bij onder andere de financiering van Hitler en de mondiale drugshandel.
De documentairemakers kwamen terug uit de VS met een uitstekende documentaire – inclusief nieuw bewijs en uitleg van de meest gerenommeerde experts op dit gebied. In maart 1998 zou de film uitgezonden worden op de publieke omroep. In de tv-gidsen stond de uitzending al aangekondigd, maar op het laatste moment besloot de publieke omroep er een stokje voor te steken. Het werd duidelijk dat het publiek de documentaire niet mocht zien.
Op aandringen van de makers werd er later nog wel een verkorte versie van de documentaire uitgezonden, maar deze was gekuist van alle belangrijke onderwerpen en werd op een tijdstip uitgezonden waarop niemand keek. Zeer belangrijke informatie over de werking van de globale politiek is daarmee aan het Nederlandse publiek onttrokken.
Skull and Bones is één van de belangrijkste documentaires uit de Nederlandse geschiedenis. Hoewel deze al zeventien jaar oud is (en er dus wat recente informatie ontbreekt), is het erg belangrijk dat mensen hem zien. Hieronder staat daarom de volledige versie.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten