maandag 24 februari 2020

warm water onder ijs van Atarctica is niet zo vreemd. Bijzonder ecosysteem ontdekt bij Antarctica

Dichtbij Antarctica op de zeebodem zijn voorheen onbekende diersoorten bij diepzeegeisers ontdekt.

Wetenschappers van verschillende Britse universiteiten en onderzoeksinstituten vonden andere diersoorten bij de Antarctische diepzeegeisers dan het geval is bij de bekende geisers.


Onder andere nieuwe soorten van de yetikrab, zeesterren (een met zeven armen), zeepokken, anemonen en mogelijk zelfs een nieuw soort octopus.

Dat schreven de onderzoekers in het online tijdschrift PLoS ONE.

Black Smokers
Diepzeegeisers, ook wel bekend onder de termen 'Black Smokers' of hydrothermale bronnen, zijn plaatsen op de zeebodem waar heel heet water met allerlei andere stoffen uit de bodem komt. Door het koude zeewater slaan de stoffen neer rondom de bron. Bij de onderzochte bronnen bereikte het water dat naar buiten kwam temperaturen tot 382 graden Celsius.

Dit zorgt voor een bijzonder milieu waar het leven afhankelijk is van de stoffen - zoals waterstofsulfide - uit de bronnen voor energie om te leven in plaats van zonlicht.

ROV
Om het onderzoek op meer dan 2400 meter diepte te doen, gebruikten de onderzoekers een zogenaamd Remotely Operated Vehicle (ROV).

"Dit is de eerste keer dat deze bronnen in kaart gebracht worden in dit deel van de Zuidelijke Oceaan en het laat zien dat zich een hete, donkere, 'verloren wereld' op de zeebodem bevindt waar hele samenlevingen van voorheen onbekende diersoorten gedijen," vertelt hoofdonderzoeker Alex Rogers.

Kokerwormen
"Wat we niet vonden, was minstens zo verbazingwekkend," legt Rogers uit. "Veel dieren zoals kokerwormen, tweekleppigen (mosselachtigen), kreeftachtigen en garnaalachtigen die bij hydrothermale bronnen in de Pacifische, Atlantische en Indische Oceanen gevonden worden, waren hier simpelweg niet."

Het team denkt dat de verschillen tussen de groepen gevonden dieren rond de Antarctische bronnen en deze op andere plekken, suggereren dat deze ecosystemen veel diverser en complexer zijn dan tot nu toe gedacht.

Het bericht eerder geplaats op deze site is dus niet zo vreemd dus heeft niets met klimaatverandereing te maken.
deze planeet leeft nu eenmaal en daar zullen WIJ mee moeten leren leven

Bron:PLoS ONE.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten