zondag 21 april 2019

Frankrijk stuurt troepen, tanks naar de Russische grens

De Franse eenheid zal worden ingezet in Estland, op slechts 140 kilometer afstand van Rusland. De inzet is de bijdrage van Parijs aan de toegenomen NAVO-aanwezigheid in de Baltische staten en Polen. Rusland maakt zich al geruime tijd zorgen over de activiteiten van het bondgenootschap in de buurt van zijn grenzen.

Een eenheid van 300 soldaten van het Franse leger en het Vreemdelingenlegioen zal naar verwachting volgende week aankomen in de Estse stad Tapa, op slechts 140 kilometer afstand van de Russische grens, volgens de Franse ambassade in Tallinn.


De troepen blijven tot eind augustus in Estland in het kader van de FRA-EFP LYNX-missie, die tot doel heeft de aanwezigheid van de alliantie in de regio te versterken. Parijs zal ook vijf Leclerc tanks en 20 infanterie gevechtsvoertuigen inzetten, waaronder 13 VBCI's, een Franse versie van Multi-Role Armoured Vehicles (MRAV). Zij zullen per spoor naar Estland worden vervoerd.

Het is niet de eerste keer dat Franse troepen in Estland aanwezig zijn, want in 2017 waren ze ook al tien maanden in Tapa. Daarnaast patrouilleerde de Franse luchtmacht in 2018 ook in het Estse luchtruim in het kader van de veiligheidsmissie van de NAVO in de Oostzee.

Deze inzet is de bijdrage van Frankrijk aan de toegenomen aanwezigheid van de NAVO in de Baltische staten en Polen. Hun soldaten zullen de Belgische eenheden vervangen die deel uitmaken van de door de NAVO geleide gevechtsgroep van de NAVO in Tapa, volgens de Estse website ERR. Het Verenigd Koninkrijk heeft 20 Challenger-2 tanks en 30 IFV's daar. Daarnaast heeft het Verenigd Koninkrijk onlangs nog vijf Apache gevechtshelikopters naar de Amari vliegbasis in Estland gestuurd om zich aan te sluiten bij de "enhanced forward presence" van de NAVO langs de grens van de alliantie met Rusland.

De eenheden zullen deelnemen aan Estland's jaarlijkse Spring Storm (Kevadtorm) oefeningen, waarbij 10.000 manschappen betrokken zijn, die op 29 april van start gaan. Zoals de Estse nieuwswebsite meldt, onder vermelding van het Estse ministerie van Defensie, zal de NAVO dit jaar ook nog meer aanwezig zijn op de Baltische Zee in de aanloop naar de Baltische Protector en de BALTOPS-oefeningen op zee.

READ MORE: Baltische Beschermer' Maritieme Oorlogsspelen onder leiding van het Verenigd Koninkrijk temidden van de Brexit Chaos.

Moskou heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over de ongekende activiteiten van de NAVO en haar aanwezigheid in het gebied, waarbij het zich beroept op de vermeende "Russische dreiging". Het Kremlin verklaarde eerder dat Rusland voor niemand een bedreiging vormt, maar geen potentieel gevaarlijke activiteiten zonder aandacht zal achterlaten.

Het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland en de VS leiden multinationale "Battle Groups", een onderdeel van de verbeterde Forward Presence (EFP) van de NAVO in Oost-Europa. De Britse inzet omvat troepen van het Royal Hussars Armoured Regiment van de koning. De NAVO stemde ermee in om in 2016 tijdens een top in Warschau een voorwaartse aanwezigheid in de regio te creëren.

De alliantie heeft haar aanwezigheid in de buurt van Rusland aanzienlijk versterkt in de nasleep van de Oekraïense crisis van 2014, door het inzetten van gevechtsgroepen, het organiseren van grote oefeningen en het inzetten van verkenningsvliegtuigen en drones langs de grens.

Bron: Sputnik


Geen opmerkingen :

Een reactie posten