dinsdag 2 oktober 2018

Iran beweert 'vader van alle bommen' te hebben, die de Amerikaanse 'moeder' overschaduwt

Een hoogste bevelhebber van Iran's Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) beweert dat het land de "vader van alle bommen" bezit die de krachtigste niet-nucleaire verordening van de VS overschaduwt.
De bom werd ontwikkeld onder een speciaal verzoek van de IRGC, de bevelhebber van de lucht- en ruimtevaartmacht van het korps, brigadegeneraal Amir Ali Hajizadeh, zei in een interview op vrijdag.

"Naar aanleiding van een voorstel van de Aerospace Force van het Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) heeft [Iraanse] Defense Industries [Organization] een bom van 10 ton gemaakt. Deze bommen staan tot onze beschikking", citeerde PressTV de commandant als sprekend.


"Zij kunnen van vliegtuigen Ilyushin worden gelanceerd en zij zijn hoogst destructief," hij voegde toe, zonder verdere details over de mogelijkheden van de verordening te verstrekken.

De commandant noemde het apparaat de "vader van alle bommen", in vergelijking met de Amerikaanse GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), algemeen bekend als de "moeder van alle bommen". Aangezien het Amerikaanse apparaat 9,8 ton weegt en 11 ton TNT-equivalent oplevert, verwees de IRGC-commandant vermoedelijk eerder naar het gewicht van de nieuwe Iraanse verordening dan naar het destructieve potentieel ervan.

Het MOAB werd ontwikkeld in 2003 en voor het eerst gebruikt in de strijd in april van dit jaar, toen de VS het apparaat in Afghanistan liet vallen op een bergtunnelcomplex dat gebruikt werd door terroristen uit de Islamitische staat (IS, voorheen ISIS/ISIL).

De nieuwe Iraanse verordening, echter, zou een bom paternity geschil kunnen teweegbrengen, aangezien Rusland reeds een niet-nucleaire verordening bezit die als ,,papa" wordt bekend.

De Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power, bekend als de 'vader van alle bommen' (FOAB), werd in 2007 met succes getest door Rusland, met indrukwekkende resultaten voor een niet-nucleair apparaat - een opbrengst van 44 ton bij ontploffing. De bom ontploft midden in de lucht, verdampt de doelen, stort structuren in en laat een maanachtig verschroeid landschap achter.

Read more
The bomb is four times more powerful than the one dropped by the US in Afghanistan. © ReutersForget the ‘mother of all bombs,’ meet the Russian-made ‘daddy’
Bron: RT

Geen opmerkingen :

Een reactie posten