zondag 5 november 2017

Het verhaal van Atlantis was een mythische vertelling over de zondvloed van de Zwarte Zee.

Het eiland Thera (Santorin) in een uitbarsting die mogelijk de vloedgolf heeft
veroorzaakt die Knossus vernietigt en de Minoïns vernietigt.
(Credit: Universal History Archive/Getty Images)
Deze theorie veronderstelt dat Atlantis zelf fictief was, maar het verhaal van zijn ondergang werd geïnspireerd door een feitelijke historische gebeurtenis: het doorbreken van de Bosporus door de Middellandse Zee en de daaropvolgende overstroming van de Zwarte Zee, rond 5600 voor Christus. 

De Zwarte Zee was destijds een zoetwatermeer van de helft van zijn huidige omvang. De overstroming overstroomde beschavingen waarvan bekend is dat ze langs de kust gedijen met honderden meters zeewater in korte tijd (misschien minder dan een jaar).De inwoners van de regio verspreidden ze verhalen over de zondvloed en misschien hebben ze duizenden jaren later het verhaal van Plato over Atlantis door verteld.
Atlantis is het verhaal van de Minoïsche beschaving, die ontstond op de Griekse eilanden rond 2500-1600 v. Chr.

Veel geleerden denken dat Plato het verhaal van Atlantis
bedacht als een manier om zijn filosofische theorieën te presenteren.
 
Een van de recentere theorieën van Atlantean gaat over de beschaving die meer dan 4.000 jaar geleden op de Griekse eilanden Kreta en Thera (nu Santorini) bloeide: de Minoïns, vernoemd naar de legendarische koning Minos. De Minoanen, die gelooft dat het de eerste grote beschaving van Europa was, bouwden prachtige paleizen, bouwden verharde wegen en waren de eerste Europeanen die een geschreven taal gebruikten (Lineair A). Op het hoogtepunt van hun macht echter, verdwenen de Minoanen plotseling uit de geschiedenis - een blijvend mysterie dat het geloof in een verband tussen deze grote, gedoemde beschaving en Plato's Atlantis heeft aangewakkerd. 
Historici geloven dat rond 1600 voor Christus het vulkanische eiland Thera een massale aardbeving trof , wat een uitbarsting veroorzaakte die 10 miljoen ton steen, as en gas in de atmosfeer spuwde. Tsunami's die volgden op de uitbarsting waren groot genoeg om de Minoïsche steden in de hele regio uit te roeien, een verwoesting die de Minoïns mogelijk kwetsbaar heeft gemaakt voor indringers van het Griekse vasteland.

Atlantis bestond helemaal niet, Plato vond het uit.

De meeste historici en wetenschappers in de geschiedenis zijn tot de conclusie gekomen dat Plato's verslag van het verloren koninkrijk Atlantis fictief was. Volgens dit argument bedacht de Griekse filosoof Atlantis als zijn visie op een ideale beschaving, en bedoelde het verhaal van zijn ondergang als een waarschuwend verhaal van de goden die de menselijke hoogmoed bestraffen. Er bestaan geen schriftelijke documenten van Atlantis buiten Plato's dialogen, ook niet in de talrijke andere teksten die uit het oude Griekenland overleven. Bovendien is er, ondanks de moderne vooruitgang op het gebied van oceanografie en het in kaart brengen van de oceaanvloer, nooit een spoor gevonden van zo'n gezonken beschaving.

Diverse bronnen op Internet

Voor de duidelijkheid Dit artikel is niet pré mijn mening maar wéér een weergave over het al dan niet bestaan van Atlantis

Geen opmerkingen :

Een reactie posten