vrijdag 3 november 2017

Brussel wil onkruidgif nog vijf jaar toestaan - Niet iedereen is voor!

Brussel wil het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat nog vijf jaar toestaan. De Europese Commissie wilde aanvankelijk de vergunning voor de Europese markt verlengen met tien jaar, maar experts van de EU-lidstaten zijn daarover te verdeeld.
De 28 lidstaten moeten op 9 november over het nieuwe voorstel stemmen. De huidige licentie voor gebruik van het mogelijk kankerverwekkende middel loopt op 15 december af.

Milieuorganisatie Greenpeace en voedselwaakhond foodwatch hebben de nieuwe landbouwminister Carola Schouten opgeroepen om op haar eerste werkdag glyfosaat te verbieden. De agrarische sector wil echter niet af van het onkruidgif.

In het Europees Parlement bestaan ook bezwaren tegen het gebruik van glyfosaat.

Europees Parlement wil verbod op glyfosaat in onkruidverdelger

Glyfosaat, de mogelijk kankerverwekkende stof in onkruidverdelgers moet over vijf jaar zijn verboden in de Europese Unie. Een meerderheid van het Europees Parlement (355 tegen 204) is voor zo’n verbod, bleek dinsdag bij een stemming in Straatsburg.
De agrarische industrie zegt dat het middel nodig is voor de voedselvoorziening, maar als het aan het parlement ligt, mogen de land- en tuinbouw glyfosaat over vijf jaar niet meer gebruiken. Glysofaat is de werkende stof in onkruidverdelgers als Roundup. 

Beperkingen zouden vanaf volgend jaar al moeten gaan gelden, zoals een sproeiverbod vlak voor de oogst. Huishoudens zouden onkruidverdelgers met glyfosaat vanaf december niet meer in huis mogen hebben.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer vindt een verbod "onevenredig'' en onthield zich bij de stemming. "Glyfosaat blijft vooralsnog onmisbaar voor grote delen van de Europese land- en tuinbouw.'' Bas Eickhout (GroenLinks) is verheugd dat het parlement "gezondheid en milieu op de eerste plaats zet''.

"Glyfosaat doodt zo'n beetje iedere plant en insect waarmee het in aanraking komt.'' Volgens Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is een "einde aan het massale gebruik van kankerverwekkend gif eindelijk in zicht."

Goedkeuring
De goedkeuring van de Europese Commissie voor het gebruik van het middel liep in 2016 af. De Europese Commissie stelde een verlenging van tien jaar voor, maar daarover zijn de lidstaten verdeeld. Nederland is voorstander, maar onder meer Frankrijk, Italië, Luxemburg en Oostenrijk zijn tegen het commissievoorstel. Experts uit de EU-landen buigen zich woensdag over de kwestie, maar het is nog onzeker of zij erover gaan stemmen.

Eerder deze maand bleek uit onderzoek van Wageningen Universiteit dat bijna de helft van alle landbouwgrond in Europa een hoog glyfosaatgehalte bevat. De onderzoekers vinden het onverstandig de onkruidverdelger op de Europese markt te houden. Greenpeace en foodwatch riepen de nieuwe minister van Landbouw, Carola Schouten (ChristenUnie), op het onkruidgif op haar eerste werkdag te verbieden.

Meer dan 1 miljoen Europeanen hebben een burgerinitiatief ondertekend dat oproept tot een glyfosaatverbod. De Europese Commissie moet binnen drie maanden besluiten wat daarmee wordt gedaan.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten