De IJslandse regering gaat 39 procent belasting heffen op de tegoeden van omgevallen banken. Zes jaar geleden besloot het land de banken failliet te laten gaan. IJsland vervolgt bankiers bovendien als criminelen, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en Europa, waar banken werden beboet, maar topbestuurders vrijuit gingen.
De algemeen directeur, voorzitter, directeur van de tak in Luxemburg en op één na grootste aandeelhouder van Kaupthing, één van de omgevallen banken, werden in februari dit jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot vijf jaar wegens marktmanipulatie.
Terwijl de Britse overheid Lloyds en RBS nationaliseerde met belastinggeld en de Amerikaanse overheid een belang kocht in de grootste banken van het land, koos IJsland voor een andere benadering. Het plan werkte. IJsland kreeg een enorme financiële klap te verwerken, net als ieder ander land dat werd getroffen door de crisis, maar kwam er weer bovenop.
Dit jaar maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekend dat IJsland is hersteld van de crisis zonder daarbij in te boeten op het sociale systeem, bestaande uit onder meer gratis gezondheidszorg en onderwijs.
Daarnaast is de werkloosheid gedaald en besloot IJsland inflatie te accepteren. Hierdoor stegen de prijzen, maar kreeg de export een boost. Veel EU-landen zien zich juist geconfronteerd met deflatie.
Dit jaar wordt IJsland het eerste Europese land dat het niveau van voor de crisis weer evenaart. Door de taks van 39 procent blijft het land vooruitgang boeken. “Vandaag is een mijlpaal, een hele mooie mijlpaal,” zei de IJslandse minister van Financiën Bjarni Benediktsson toen hij de taks aankondigde.
Geen opmerkingen :
Een reactie posten