woensdag 18 maart 2015

Nederland werkt met Denemarken aan ontwikkeling kwantumcomputer

Het Nederlandse instituut Qutech gaat samen met het Deense Niels Bohr Instituut werken aan de ontwikkeling van kwantumcomputers.

Daartoe hebben de twee organisaties tijdens een staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Denemarken een overeenkomst getekend.

Qutech werd eind 2013 opgericht als samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en de overheid. De organisatie staat onder leiding van de TU Delft.


Door de nieuwe overeenkomst met het Niels Bohr Instituut gaan zo'n 100 Nederlanders en 60 Denen samenwerken aan de ontwikkeling van de nieuwe computersoort, die gebruikmaakt van de bijzondere eigenschappen van de kwantumfysica.

"De komende jaren zijn bepalend voor de vraag waar in de wereld het zwaartepunt komt te liggen voor de ontwikkeling van de eerste quantumcomputers", stelt professor Leo Kouwenhoven van de TU Delft woensdag. "Samen kunnen we zorgen dat Europa daar de komende jaren een sleutelrol in gaat spelen."

Versleuteling

Kwantumcomputers moeten onder meer zorgen voor onbreekbare versleuteling. Kleinschalig is zulke kwantumcryptografie al gedemonstreerd. Als de verbinding tussen twee computers die deze technologie gebruiken wordt afgeluisterd, dan is dat aan beide kanten van de verbinding direct duidelijk.

Het kabinet heeft Qutech bestempeld als nationaal icoon, wat inhoudt dat de organisatie moet zorgen voor toekomstige welvaart en het oplossen van wereldwijde vraagstukken.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten