woensdag 4 februari 2015

Zevenblad vroeger een van de belangrijkste groenten lekker en helpt ook tegen Reuma






Zevenblad Groenten schotel


Zevenblad (Aegopodium podagraria) groeit bijna overal. En het woekert enorm. Heb je het eenmaal in de tuin dan ben je er niet zo een twee drie weer vanaf. Vroeger was zevenblad, ook al omdat het overal voorkwam, één van de bekendste en belangrijkste groente.

Zevenblad zit boordevol vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur). In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. Zevenblad is ook sterk vochtafdrijvend. De naam (Podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde zevenblad bladeren werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.

In de keuken kun je zevenblad gebruiken in alle recepten waar je ook spinazie voor zou kunnen gebruiken. In soep, salade en stoofschotels maar ook in bladerdeeg doet zevenblad het goed. Rauw smaken jonge verse bladeren het beste. Gedroogd is zevenblad te gebruiken als "peterselie", daar smaakt het ook naar.

Zevenblad groente schotel (4 personen)

Benodigdheden
300 gram zevenblad (zonder stengels, gewassen en gesneden)
2 eetlepels olie
2 middelgrote uien (gesneden)
2 appels (in blokjes)
1 theelepel kerrie poeder
zout, peper, evt. bouillonpoeder
3 eetlepels creme fraiche (of als je dat niet hebt, ongeslagen slagroom)
Bereiding
Fruit de uien aan in olie en voeg de appelblokjes toe. Even omscheppen en daarna het zevenblad toevoegen. Even flink doorverhitten en omscheppen. Kerrie poeder, zout, peper en eventueel wat bouillonpoeder toevoegen. Afmaken met creme fraiche. Serveer deze groenteschotel met rijst of pasta.
Eet smakelijk!

/06/10 18:55

Rucola stampot met zevenblad. 


1 deel zevenblad, met 2 delen rucola. 
Daarbij de hoeveelheid gekookte aardappels die je gewoon vind bij een stamppot. 
Oude kaas kleine blokjes snijden en op het laatst doorroeren zodat ze wat zachter en warm worden 
1 teentje knoflook en een ui 
Van het zevenblad altijd het jonge blad gebruiken zonder stelen ( die zijn nogal stug ) Wassen en klein snijden.
Dit aan de kook brengen. Als het een paar minuutjes heeft gekookt, dan kan de Rucola worden toegevoegd. Die mag bijna rauw blijven.

Knoflook en ui even fruiten.
Of naar keuze de knoflook en het ui meekoken met de aardappelen.

Als alles zover is, dan kan het door elkaar gestampt worden.


Het is aan te raden het zevenblad vrij klein te snijden en 10 min tot 15 minuten te koken.


1 opmerking :

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.