maandag 16 februari 2015

EINDELIJK celstraffen voor banksters


Het Hooggerechtshof in IJsland heeft de veroordeling van vier executives van de ter ziele gegane Kaupthing Bank bevestigd. Een uniek precedent.
Her gaat niet om klein grut: zowel de CEO, de voorzitter van de raad van bestuur, één van de hoofdaandeelhouders en de chief executive van de Luxemburgse afdeling moeten nu vier tot vijf jaar naar de cel wegens fraude en marktmanipulatie.
Voormalig premier Haarde werd schuldig bevonden aan nalatigheid, maar kreeg geen celstraf.
Volgens de procureur geldt dit onverhoopte arrest als een sterk signaal naar andere landen. Procureurs, rechters en gedupeerden kunnen hier moed uit putten.
Helaas gingen op hetzelfde moment Goldman Sachs, Citigroup en UBS opnieuw vrijuit in de VS.
Opmerkelijk: de belangrijkste gedupeerde in deze zaak is de Qaterese sjeik al-Thani. Die pompte net voor de crash in 2008 200 miljoen euro in Kaupthing… die hij van diezelfde bank geleend had.
De sjeik wist genoeg politieke druk op IJsland te zetten om een “speciale” procureur te benoemen die elk mogelijk settlement aanbod zou afwijzen.
Politiek-gestuurde witch hunt of niet, IJsland blijft voorlopig het enige land dat het aandurft om bankiers tot effectieve celstraffen te veroordelen.
Of de bankiers echter gevat zullen worden blijft onduidelijk: geen van de vier veroordeelden verblijft in IJsland.
In april volgt een nieuwe, nog grotere rechtszaak tegen de voltallige, negenkoppige raad van bestuur van Kaupthing.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten