zondag 15 maart 2020

Coronavirus niet dodelijker dan seizoensgriep

Ondanks de hysterie van het coronavirus (Covid-19), is het waarschijnlijk niet dodelijker dan het seizoensgebonden griepvirus, zeggen onderzoekers.
Het sterftecijfer is waarschijnlijk ongeveer 0,1 procent, 20 keer lager dan het huidige gerapporteerde percentage van 2 procent. Sommige ziekenhuizen ondersteunen deze herziene visie al en hebben sterftecijfers van rond 1,4 procent gemeld.


Maar het werkelijke percentage kan nog lager zijn, en dat komt omdat de symptomen zo mild kunnen zijn dat mensen nooit beseffen dat ze besmet zijn; in feite kan het werkelijke besmettingspercentage gemakkelijk het dubbele zijn van wat wordt geregistreerd. Interessant is dat er op het moment van schrijven geen gevallen zijn gemeld bij kinderen onder de 15 jaar, wat suggereert dat ze een speciale immuniteit hebben of dat de symptomen zelfs milder zijn bij kinderen.

Net als bij de seizoensgriep omvatten de risicogroepen ouderen met bestaande gezondheidsproblemen zoals astma of met een aangetast immuunsysteem.

De incubatietijd lijkt gemiddeld 12 dagen te zijn en een besmet persoon verspreidt het virus gemiddeld over iets meer dan twee andere mensen. Onderzoekers zeggen dat de uitbraak alleen zal worden beperkt wanneer een besmette persoon deze aan slechts één andere persoon doorgeeft.

Maar met de seizoensgriep die elk jaar wereldwijd ongeveer 650.000 levens eist, zal het coronavirus 20 keer dodelijker moeten zijn om zelfs vergelijkbaar te zijn. Veel dodelijker was het SARS-virus, dat het leven kostte van ongeveer 10 procent van de patiënten, en het MERS-virus (Middle East respiratory syndrome), met een sterftecijfer van 36 procent.

Bron:  wddty
(Bronnen: New England Journal of Medicine, 2020; doi: 10.1056 / NEJMe2002387)

1 opmerking :

  1. Onbetrouwbare bron, bovendien gaat het om de snelheid van besmettingen waardoor ziekenhuizen overbelast raken. De ernst van deze ‘griep’ moet nog maar blijken, daar is nu nog weinig over te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen