vrijdag 19 juli 2019

Wereldnieuws 'Like magic': wetenschappers vinden een manier om oude menselijke cellen weer jong te maken

Wetenschappers hebben ontdekt hoe oude menselijke cellen opnieuw jong kunnen worden door verjonging. Het is een spannende ontdekking die de manier waarop mensen ouder worden zou kunnen veranderen.

Onderzoekers van de Universiteit van Exeter en de Universiteit van Brighton 
ontdekten dat ze verouderde cellen konden verjongen, cellen die hun natuurlijke groeicyclus hadden gestopt, waardoor ze opnieuw begonnen te delen. Uit het experiment bleek dat ze er niet alleen jonger uitzien, maar zich ook als jongere cellen gedragen.
"Toen ik sommige cellen in de kweekschaal verjongend zag, kon ik het niet geloven. Deze oude cellen zagen eruit als jonge cellen. Het was als magie, " zei onderzoeker Dr. Eva Latorre "Ik herhaalde de experimenten verschillende keren en in beide gevallen verjongden de cellen. Ik ben erg enthousiast over de implicaties en het potentieel van dit onderzoek. 

Het onderzoek bouwt voort op eerdere bevindingen waaruit bleek dat genen voor 'splicing-factor' uitgaan naarmate mensen ouder worden. Wetenschappers hebben een manier gevonden om de splitsing via chemicaliĆ«n opnieuw te starten.
Volgens de onderzoekers kan dit de manier waarop we ouder worden veranderen, met de hoop dat mensen minder van de degeneratie ervaren die gepaard gaat met veroudering. Oudere mensen hebben meer kans op beroertes, hartaandoeningen en andere ziekten, maar met celverjonging kan dit afnemen.
Dit toont aan dat wanneer je oude cellen behandelt met moleculen die de niveaus van de verbindingsfactoren herstellen, de cellen weer enkele kenmerken van de jeugd herwinnen," zei teamleider professor Lorna Harries  Ze kunnen groeien en hun telomeren - de doppen aan de uiteinden van de chromosomen die inkorten als we ouder worden - zijn nu langer, net als in jonge cellen. Er is nu veel meer onderzoek nodig om vast te stellen wat het werkelijke potentieel is voor dit soort benaderingen om de degeneratieve effecten van veroudering aan te pakken. 
Bron: RT

Geen opmerkingen :

Een reactie posten