donderdag 18 juli 2019

Het geheim van ouderdom: hyaluronzuur en veel, heel veel wortelen

Weinig beestjes zijn zo lelijk als de naakte molrat. Het zal de beestjes zelf weinig interesseren. Deze woestijngravertjes uit de Arabische woestijn worden dertig keer zo oud als een gewone rat, blijken ongevoelig voor kanker en lijken evenmin pijn te lijden. Het geheim? Ze zitten vol hyaluronzuur. Dit stofje, een soort smeermiddel, is een uiterst belangrijke voedingsstof voor ons intercellulaire weefsel. Verder speelt het een belangrijke rol bij wondgenezing en het voorkomen van rimpels. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam geleidelijk minder hyaluronzuur aan, met als gevolg inderdaad traag genezende wonden, rimpels, gewrichtsklachten en verminderd zicht.

Dat inname van hyaluronzuur inderdaad iets uitmaakt, hebben medici al begrepen. Artritispatiënten worden al geïnjecteerd met deze stof in pure vorm. Maar zoals zo vaak als je stoffen isoleert en geconcentreerd toedient, levert dit niet bij iedereen hetzelfde effect op. Bij sommigen heeft rechtstreeks inspuiten zelfs een averechtse werking, maar er zijn ook mensen die er beslist baat bij hebben. Hetzelfde geldt voor de inmiddels goed verkrijgbare voedingssupplementen met hyaluronzuur. Sommige mensen krijgen er maagklachten van, bij anderen wordt inderdaad een glanzender huid, beter zicht en andere plezierige dingen vastgesteld. Reden voor veel cosmeticaproducenten om het dan ook maar in hun zalfjes te stoppen.
Zelf verbouwen
Steeds vaker wordt duidelijk dat de manier waarop de natuur gezonde stoffen zelf verpakt, ook voor ons lijf de beste manier is om ze binnen te krijgen. Zo stimuleert vitamine C de aanmaak van hyaluronzuur in ons lichaam. Maar in dat lichaam moet dan wel een basis aanwezig zijn van zetmeelrijke groente en fruit. Een Japans onderzoek liet zien dat mensen van een lokaal heuvelvolkje die in plaats van witte rijst, wortel- en knolgewassen als basis nemen voor hun dieet, gemiddeld tien jaar langer leven dan hun landgenoten. Ze verbouwen hun wortelen en knollen zelf.
Okinawa
Een gezond maal met wortelgewassen en vitamine C lijkt dus optimaal en ook nog vreselijk gemakkelijk binnen bereik. Neem nu bananen, waarschijnlijk het meest hyaluronrijke fruit dat we kennen. Ligt in stapels in elke supermarkt. En wat dacht je van onze goede oude aardappel. De zoete aardappel (bataat) schijnt iets gezonder te zijn: die bevat ook nog eens veel magnesium, een stof die in veel andere groenten niet voorkomt. Op Okinawa, een van die ‘blue zones’ met kerngezonde oudjes, neemt de zoete aardappel een belangrijke plek in het traditionele dieet in.
Aardappelen en wortelen saai? Probeer eens taro, wortelpeterselie, cassave, schorseneren…De meeste wortelgewassen hebben een zachte smaak wat hen zeer geschikt maakt voor verwerking in de meest uiteenlopende gerechten. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen :

Een reactie posten