zaterdag 6 juli 2019

Kazachstan laat banken voortaan omvallen en schrapt schulden van burgers

Goed nieuws uit het Verre Oosten. Uit Kazachstan wel te verstaan, het land van de eindeloze steppes.
En nu ook het land van de grote veranderingen, want net als in zoveel Europese en andere landen, is de bevolking daar de ijzeren greep die het establishment jarenlang op ze had, meer dan zat.
Men gooit het voortaan over een andere boeg in het land dat met zijn oppervlakte van 2.724.900 km² het op negen na grootste land ter wereld is.

In plaats van het almaar overeind houden van banken die zichzelf door risicovolle leningen in de nesten gewerkt hebben, kiest de op 9 juni gekozen nieuwe president Kassym-Jomart Tokayev ervoor om die banken voortaan gewoon om te laten vallen.
Uitzichtloos
Vanaf nu worden juist de burgers geholpen die zich in een uitzichtloze situatie bevinden door de enorme schuldenlast. Hun schuld zal worden geschrapt.
De maatregel geldt voor ongeveer een zesde van de bevolking, die in totaal uit ongeveer 18 miljoen inwoners bestaat.
Het schuldenverlichtingsprogramma is Tokayev’s eerste belangrijke beleidsaankondiging. Daarmee komt er een einde aan de traditionele bankensteun waar de overheid in het verleden vrijwel altijd toe overging, net als in veel andere landen met politici die in de zak van de grote banken en bedrijven zitten of zaten, waaronder Nederland.
De zinloze bankensteun kostte het toch al niet rijke Kazachstan de afgelopen decennia meer dan 18 miljard dollar.

Lafaards

Wat mij betreft komt er geen steun meer voor leningsverstrekkers,” zei de kersverse president Tokayev (66) in een interview. “De overheid moet zich niet meer met particuliere banken bezighouden.
Het door hem aangekondigde schuldenverlichtingsprogramma voor arme burgers zal de staat waarschijnlijk zo’n 1 miljard dollar kosten.
Voor de bestuurders die in het verleden nalieten om het verrotte bankensysteem aan te pakken, had hij weinig lovende woorden over: “Dat waren lafaards.
Om zijn woorden kracht bij te zetten, ontsloeg hij direct het hoofd van de Kazachstaanse centrale bank.
         laatste.brekendnieuws

1 opmerking :