woensdag 17 juli 2019

Urgenda 'Klimaatdoel haalbaar door direct sluiten drie nieuwste kolencentrales'

Kunnen je dat nog herinneren?

Als de drie nieuwste Nederlandse kolencentrales volgend jaar al dichtgaan, haalt het kabinet de klimaatdoelen uit de Urgendazaak. Dat schrijft onderzoeksbureau CE Delft, die onderzoek deed in opdracht van milieuorganisatie Natuur en Milieu. Over wat de maatregel gaat kosten blijft nog wel veel onduidelijk.

Er zijn weinig mogelijkheden voor het kabinet om op heel korte termijn zo veel CO2 te besparen als met het sluiten van deze drie kolencentrales", staat in het rapport.


Het gaat om de drie nieuwste kolencentrales van ons land, twee in Rotterdam en een in de Groningse Eemshaven, die open gingen in 2015 en 2016.

In Nederland zijn op dit moment nog vijf kolencentrales in gebruik. Die moeten allemaal uiterlijk in 2030 dicht. De Amsterdamse Hemwegcentrale gaat volgend jaar al dicht; de Amercentrale in Geertruidenberg kan niet eerder dicht dan 2025, omdat het warmtenet in de omgeving daar van afhankelijk is.

Als klap op de vuurpijl gaan we de grootste Biomassa centrale van Nedeland in Diemen bouwen een biomassa centrale heeft een grotere Co2 uitstoot dan de huidige kolencentrales en een veel lager rendement.
Voor het gemak wordt de nieuwe centrale Co2 neutraal genoemd omdat de voor de biomassa gekapte bomen vervangen zullen worden door nieuwe bomen.
Er gaat in die redenering heel erg wat fout.
de Co2 uitstoot wordt niet minder eerder meer. ten tweede duurt het minimaal 40 tot 50 jaar voor de gekapte bomen het beoogde doel zullen halen.

Dit hout moet versnippert en gedroogd worden voor het bruikbaar is en wat dat aan energie gaat kosten wordt voor het gemak ook even niet meergerekend.

Dan is het in nederland ook nog de bedoeling dat we van het gas afgaan én electrisch gaan rijden.
Dat gaat volgens mij héél veel meer geld kosten dan wat op de oorspronkelijke begroting stond.

En dan hebben we ook nog kern installaties staan die afgebroken en ontmanteld moeten worden waar niemand geld voor gereserveerd heeft en ook niemand bereid is om die af te breken..
Geld verspilling is Nederland een Kei in maar problemen oplossen met het geld van de burger gaat onze overheid héél wat beter af.

 Jeroen Ghuijs


Geen opmerkingen :

Een reactie posten